Ciasto:
3 szklanki mąki
5 żółtek (białka zostawiamy do ubicia bezy)
1 masło roślinne lub margaryna 250 gram
1/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 12%
Masa makowa:
1 puszka gotowej masy makowej 900 gram
1 puszka brzoskwiń 480 gram
1 olejek migdałowy lub cytrynowy
Beza:
5 białek
1/4 szklanki cukru
1 budyń waniliowy 60 gram
szklanka = 250 ml
Mąkę przesiać, dodać cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i margarynę. Wszystko szybko przesiekać nożem. Następnie dodać żółtka i śmietanę, zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części (jedną większą, drugą trochę mniejszą). Mniejszą zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika.
Blaszkę o wymiarach 40x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wylepić większą połową ciasta.
Masę makową wymieszać z ulubionym zapachem, dodać odsączone na sitku pokrojone brzoskwinie. Dokładnie wymieszać i wyłożyć na ciasto.
Następnie wyłożyć na ciasto beze, wyjąć pozostałe ciasto z zamrażatki i zetrzeć na tarce na grubych oczkach bezpośrednio na ciasto.
Piec około 55-60 min w 180 st C.
Wykonanie bezy:
Pianę ubić na sztywno z odrobiną soli. Następnie dodać cukier i dalej ubijać, pod koniec dodać proszek budyniowy.
Polecam, bardzo smaczna odmiana makowca dla zapracowanych, i nie tylko...
dodane na fotoforum: