1 szklanka cukru
2 cukry waniliowe
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
6 dużych jajek
18 łyżek oleju
12 łyżek wody
2 szklanki mąki
2 płaskie łyżki ciemnego kakao
Krem
375 gram margaryny Kasi
1 szklanka cukru pudru lub wg uznania
300 gram gęstej śmietany 22%
ewentualnie sok z cytryny
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia,wszystko dokładnie wymieszać , na końcu dodać olej wymieszany z wodą.
Naszykować 2 blaszki o wymiarach 11x40 cm, wysmarować masłem i wysypać bułką tarta.
Połowę białego ciasta wlać do pierwszej blaszki, do drugiej połowy wsypać 2 płaskie łyżki ciemnego kakao i dobrze wymieszać, przelać do drugiej blaszki.
Piekarnik rozgrzać na 180ºC , piec około 45-50 min do suchego patyczka.
Ciasto wystudzić, pokroić na kromeczki jak chleb, każdy kawałek smarować kremem, raz ciemny raz jasny, wierzch cienko posmarować pozostałym kremem, udekorować czekoladą w proszku, lub wg uznania.
Krem:
Margarynę Kasię utrzeć do białości z cukrem pudrem, następnie dodawać po łyżce gęstej śmietany, dalej ucierać aż krem będzie puszysty.(uwaga,składniki powinny miec tą samą temperaturę ,bo mogą się zważyć)
Ciasto odstawić na 3 godziny do lodówki, kroimy z ukosa.
Smacznego
Jest to przepis mojej babci, bardzo prosty, polecam.
dodane na fotoforum:
jolekj1 2011-11-13
Uwielbiam metrowaca:-))
Buziaki
danwi66 2011-11-14
jadłam pyszny...zrobiłam wg tamtego przepisy i wyszedł nie za bardzo,ale ten też zabieram:).wygląda obłędnie:)