Składniki
♦ główka kapusty
♦ 1 kg łopatki wieprzowej
♦ 3 jajka
♦ 2 torebki ugotowanego ryżu
♦ 1 cebula
♦ 30 dkg parzonego wędzonego boczku
♦ vegeta+pieprz
♦ szklanka bulionu z kostki
♦ masło do posmarowania formy
sos pomidorowy
♦ 1 kostka rosołowa knor
♦ ½ litra wody
♦ listek laurowy
♦ ½ łyżeczki magi
♦ 1 łyżka mąki
♦ sól +pieprz do smaku
♦ 2 łyżki koncentratu pomidorowego
Mięso skręcić przez maszynkę,razem z cebulą.Dodać ugotowany ryż,jajka,vegetę i pieprz,wyrobić masę.(doprawic smak wg własnego gustu)Z kapusty, dużym nożem wyciąć głąba.Zalać wodą i obgotowywać na małym ogniu, do miękkości,ściągać z główki ugotowane miękkie liście .
Zciąć z liści zgrubienia,nakładać farsz zwijać najpierw boki,potem przód.Każdy zwinięty gołąbek ,obwinąć plastrem boczku i układać w naczyniu żaroodpornym,wysmarowanym masłem.Podlać gołąbki szklanką bulionu, lub rosołu (z kostki)
Piec w 200ºC około 50 min od czasu do czasu polewając sosem.
(U nas w domu, robi sie jeszcze sos pomidorowy! bo z mamą lubimy tata woli pieczone gołąbki)
Przepis na sos:Do wody dodać kostkę ,listek laurowy,koncentrat pomidorowy,maggi wszystko zagotować.Na końcu dodać mąkę,
rozrobioną z wodą i chwilę pogotować aż zgestnieje.Doprawić solą i pieprzem do smaku.Polać gołąbki.
Smacznego.
dodane na fotoforum:
magdabo 2011-11-14
ale pyszności ... ja najczęściej robię sos grzybowy .