♦ 1/2 małej główki czerwonej kapusty
♦ 1 cebulka ze szczypiorkiem
♦ 2 jabłka słodko -kwaśne
♦ pieprz
♦ sól
♦ 1 łyżka oliwy z oliwek
♦ sok z cytryny
Kapustę cienko pokroić,posolić i dobrze ugnieśc rękoma.Odstawić na 10 min żeby zmiękkła,dodać jabłka starte na tarce o grubych oczkach.Następnie dodać, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulkę i szczypiorek,popieprzyć i dokładnie wszystko wymieszać.
Na końcu polewamy oliwą z oliwek, mieszamy.
Jabłka dają słodycz i kwaskowość,więc już nie musimy słodzić! (można dać łyżeczkę soku z cytryny,ale ja nie dałam)
Tak przygotowana surówka,jest bardzo dobra i chrupiąca. Polecam i Smacznego.
dodane na fotoforum:
magdabo 2011-11-14
Ja też ją lubię i robię bardzo podobnie ...
miłego poniedziałku ...)