1/2 szklanki cukru
1 cukier wanilinowy podwójny (16g)
400 gram białego zmielonego sera
500 gram mąki
1 łyżeczka sody oczyszczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 żółtka
2 jajka całe
szczypta soli
cukier puder
2 łyżki jogurtu lub zsiadłego mleka
olej do smażenia
Zmielony ser przełożyć do miski, wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym.
Dodać roztrzepane jajka, sól, mąkę wymieszaną w mleku sodę i proszek.
Zagnieść ciasto, stolnicę podsypać mąką, wyłożyć ciasto.
Jeżeli będzie się lepić do ręki, podsypać jeszcze mąką i zagnieść.
Rozwałkować placek i wykrawać grubsze kółka szklanką, środek wykrawać mniejszą szklaneczką lub kieliszkiem.
Oponki układać na ścierce, przykryć drugą ściereczką i czekać aż wyrosną około 30 min.
Rozgrzać olej w rondlu i smażyć oponki na małym ogniu na jasno złoty kolor.
Usmażone oponki odsączyć na ręczniku kuchennym, następnie posypać cukrem pudrem.
Smacznego.
dodane na fotoforum:
lubiana 2011-11-18
smakowite oponki:)
tunia31 2011-11-19
Ale pychotki , cudowna galeria...)))
Serdecznie pozdrawiam cudownego cieplutkiego i słonecznego dnia życzę ;))))
kot54 2011-11-19
Robiłam kiedyś i chyba wrócę do nich....:))
tulinka 2011-11-19
Nie tak dawno robiłam, za nim jednak się obejrzałam za aparatem już zjedzone były :-)
Pięknie... :-)
Smakowitej soboty życzę... ja dzis robię torcik bezowy , dla gości :-)
damcio 2011-11-19
Miłego popołudnia i wieczorku sobotniego życzę:)
majka59 2011-11-19
Wszystko tak bardzo smakowicie wygląda, aż chce się skosztować :))) Wielkie dzięki za przepisy , które ułatwiają wykonanie tych pyszności. Pozdrawiam :)
kataszy 2013-09-04
niestety- u mnie ten przepis się nie sprawdził. oponki w ogóle nie wyrosły, nawet podczas smażenia. a samo ciasto było zbite i zakalcowate... szkoda.