3 pojedyncze piersi z kurczaka bez skóry (ok. 75 dag)
3 łyżki kaszki manny
1/4 szklanki wody do mięsa + 0,75 litra wody do gotowania pulpetów
1 jajko
sól, pieprz
majeranek
ziele angielskie
liść laurowy
1 marchewka
2 łyżki posiekanego zielonego koperku
2 czubate łyżki mąki
Piersi umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, zmielić przez maszynkę. Dodać sól, pieprz, jajko, kaszę mannę i 1/4 szklanki wody, dokładnie wyrobić. Do szerokiego niskiego garnka, wlać 0,75 litra wody, dodać ziele angielskie, listek laurowy, majeranek, pokrojoną drobniutko marchewkę i trochę soli. Przykryć wywar pokrywką, gotować 10 min na małym ogniu.
Z masy mięsnej formować małe pulpeciki, wrzucać na gotujący wywar, gotować 15 min, na słabym ogniu. Gotowe pulpety doprawić świeżo zmielonym pieprzem, dodać posiekany koperek, zaprawić mąką wymieszaną z zimną wodą i gotować jeszcze 2 min, mieszając.
Smacznego.
dodane na fotoforum: