60 dkg żeberek wieprzowych
1,5 kg kapusty kwaszonej ( mało kwaśnej)
2 marchewki duże
1 cebula duża
40 dkg grochu całego
kilka grzybów suszonych
listek laurowy
pieprz+sól
3 ugotowane ziemniaki
Kapustę włożyć do dużego garnka,dodać umyte pokrojone żeberka, grzybki,pokrojoną cebulę,startą marchew listek,zalać wodą.
Wszystko gotować do miękkości,kapusta po ugotowaniu ma być gęsta.
Groch namoczyć 2 godziny wcześniej,po tym czasie lekko posolić i ugotować.
Ziemniaki ugotować ,przecisnąć przez praskę.
Z ugotowanej kapusty wyjąć żeberka,usunać kości,pokroić wrzucić do kapusty,Wlać ugotowany groch,dodać przeciśnięte ziemniaki,gotować na małym ogniu około 15 min, często mieszając,przyprawić pieprzem i ewentualnie solą.
Smacznego.
dodane na fotoforum:
kot54 2011-11-22
Pyszna .....robię taką na Święta i jeszcze z fasolą i grzybami...
Pozdrawiam :)
maxmen 2011-11-22
O tak... to lubię... :)