Pęczak na słodko z makiem i bakaliami

Pęczak na słodko z makiem i bakaliami

2 szklanki kaszy pęczak
4 szklanki wody
szczypta soli
1,5 szklanki suchego maku
1/2 szklanki płynnego miodu
1/4 szklanki mielonych orzechów
1/4 szklanki mielonych migdałów
1/2 szklanki cukru(lub mniej)
10 kropli aromatu migdałowego
opcjonalnie, rodzynki i skórka pomarańczowa.


Pęczak umyć , dodać szczyptę soli, zalać 4 szklankami wody i ugotować na bardzo małym ogniu(każde ziarenko musi być osobno)

Mak namoczyć wcześniej, najlepiej na noc. opłukać , zalać wodą i ugotować , mak musi po naciśnięciu palcami , pękać(gotowałam 50 min na bardzo małym ogniu)

Ugotowany mak odcedzić,miód rozpuścić w rondlu dodać cukier i dokładnie rozpuścić. Dodać pęczak, mak,(mak możemy zmielić przez maszynkę) aromat , orzechy migdały i wszystko dokładnie wymieszać.(jeżeli lubimy można dodać jeszcze skórkę pomarańczową i rodzynki.
Smacznego.

dodane na fotoforum:

danwi66

danwi66 2011-11-24

już mi ślinka leci....co prawda robię podobne przepis z makaronem...ale tylko na Świeta bo tak w innym terminie jakos nie smakuje a tak to można zamiast ciacha też mniamu:)ale ten przepis mnie zaciekawił hmmm może dla odmiany w tym roku ten smakołyk....

aniaa38

aniaa38 2011-11-24

Z tak pięknego i smakowicie wyglądającego profilku aż trudno wyjść .... super że dzielisz się przepisami bo na pewno patrząc na zdjęcia chętnie wiele z nich wykorzystam w swojej kuchni - dziękuję :)

Miłego dnia życzę i pozdrawiam cieplutko:)

anana57

anana57 2011-11-24

piękna galeria a potrawy smakowo doprawione super...miłego dnia

anita591

anita591 2011-11-24

super muszę spróbować

ewka67

ewka67 2011-11-24

No nie wiem...Ja jakoś do tego nie mogę się przekonać...Chyba jestem bardziej mięsożerna....Hihi....

anulkaz

anulkaz 2011-11-24

Tą potrawę jemy raz do roku, tylko w Wigilię:)

tesia52

tesia52 2011-11-25

Ja zawsze robie taką kutię z przenicy obłuszczonej.Wszyscy domownicy uwielbiaja ta słodkośc.
Ta kasza też wyglada wspaniale:)

magdabo

magdabo 2011-11-26

W moim domu zamiast pęczaku - łazanki są , areszta identyczna ...
pozdrawiam miło !

stasia8

stasia8 2011-12-03

Ja robię kutię z pszenicy i bakalii...tylko raz do roku na wigilię...ciekawe jak smakuje z pęczakiem...może wypróbuję...

dodaj komentarz

kolejne >