2 szklanki kaszy pęczak
4 szklanki wody
szczypta soli
1,5 szklanki suchego maku
1/2 szklanki płynnego miodu
1/4 szklanki mielonych orzechów
1/4 szklanki mielonych migdałów
1/2 szklanki cukru(lub mniej)
10 kropli aromatu migdałowego
opcjonalnie, rodzynki i skórka pomarańczowa.
Pęczak umyć , dodać szczyptę soli, zalać 4 szklankami wody i ugotować na bardzo małym ogniu(każde ziarenko musi być osobno)
Mak namoczyć wcześniej, najlepiej na noc. opłukać , zalać wodą i ugotować , mak musi po naciśnięciu palcami , pękać(gotowałam 50 min na bardzo małym ogniu)
Ugotowany mak odcedzić,miód rozpuścić w rondlu dodać cukier i dokładnie rozpuścić. Dodać pęczak, mak,(mak możemy zmielić przez maszynkę) aromat , orzechy migdały i wszystko dokładnie wymieszać.(jeżeli lubimy można dodać jeszcze skórkę pomarańczową i rodzynki.
Smacznego.
dodane na fotoforum:
danwi66 2011-11-24
już mi ślinka leci....co prawda robię podobne przepis z makaronem...ale tylko na Świeta bo tak w innym terminie jakos nie smakuje a tak to można zamiast ciacha też mniamu:)ale ten przepis mnie zaciekawił hmmm może dla odmiany w tym roku ten smakołyk....
aniaa38 2011-11-24
Z tak pięknego i smakowicie wyglądającego profilku aż trudno wyjść .... super że dzielisz się przepisami bo na pewno patrząc na zdjęcia chętnie wiele z nich wykorzystam w swojej kuchni - dziękuję :)
Miłego dnia życzę i pozdrawiam cieplutko:)
ewka67 2011-11-24
No nie wiem...Ja jakoś do tego nie mogę się przekonać...Chyba jestem bardziej mięsożerna....Hihi....
tesia52 2011-11-25
Ja zawsze robie taką kutię z przenicy obłuszczonej.Wszyscy domownicy uwielbiaja ta słodkośc.
Ta kasza też wyglada wspaniale:)
magdabo 2011-11-26
W moim domu zamiast pęczaku - łazanki są , areszta identyczna ...
pozdrawiam miło !
stasia8 2011-12-03
Ja robię kutię z pszenicy i bakalii...tylko raz do roku na wigilię...ciekawe jak smakuje z pęczakiem...może wypróbuję...