1 kg żołądków drobiowych
3 duże cebule
1 marchew
1 łyżka czubata musztardy
5 pieczarek
liść laurowy, ziele angielskie, majeranek
sól, pieprz, ostra papryka mielona w proszku
2 czubate łyżki mąki
0,75 litra wody do sosu+ 3/4 szklanki wody do zaprawki
1 łyżka masła roślinnego.
Żołądki dokładnie umyć, osuszyć na sitku z wody, cebulę obrać, pokroić w piórka.
Marchewkę obrać, pokroić w kosteczkę, masło roślinne rozgrzać w rondlu, wrzucić żołądki, lekko obsmażyć.
Dodać pokrojoną cebulę, marchewkę, i pokrojone w kawałki pieczarki, mieszając podsmażać 7 min.
Następnie dodać wszystkie przyprawy, zalać 0,75 litrem wody, gotować wszystko do miękkości żołądków.
Gdy wszystko jest miękkie, dodać musztardę i gotować jeszcze 5 min, doprawić wg własnego smaku.
Mąkę rozmieszać z 3/4 szklanki wody, zaprawić żołądki, gotować 2 min , mieszając.
Podawać z kluskami śląskimi, kaszą , lub ziemniakami.
Smacznego.
dodane na fotoforum:
anetka 2011-12-01
ooooooooooooooojjjjjjjjjjjjjjjjjj Zoladki moge jesc nawet tylko w wodzie i soli hihihiih tak uwielbiam ale to tylko ja uwielbiam :*(
zuza59 2011-12-01
A Anulka już gotuje od rana :) Pozdrawiam.
ewka67 2011-12-01
super jedzonko.....:))
ogrod 2011-12-01
pyszności tu widzę......aż ślinka pociekła......
miłego dnia i pozdrowienia ślę :)
maxmen 2011-12-01
Super żarełko... :)
bogna1 2011-12-02
Pyszniutkie miłego wieczoru :)
vanek 2012-02-01
Moze i smakuje,ale zdjecia sa bardzo nieapetyczne.