6 płatów śledzi matias
sok z cytryny
Sos:
2 łyżki chrzanu staropolskiego ze słoiczka
3 łyżki majonezu
2 łyżki gęstej śmietany
3 ogórki konserwowe
1 duża cebula cukrowa
sól
pieprz
2 łyżki oleju
Płaty śledziowe wymoczyć przez 2 godz w zimnej wodzie, zmieniając wodę dwa razy. Wymoczone śledzie dokładnie osuszyć , skropić sokiem z cytryny i pokroić na małe kawałki.
Ułożyć na półmisku i polać sosem, odstawić na 30 min w chłodne miejsce.
Wykonanie sosu:
Cebulę bardzo drobniutko posiekać, dodać starte na tarce jarzynowej ogórki konserwowe, chrzan,olej, śmietanę i majonez.
Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Smacznego.
dodane na fotoforum:
maxmen 2011-12-20
Och te śledziki... :)))
PYCHOTA. :)
majla11 2011-12-20
Masz dobre pomysły nasladuje ciebie w niektórych potrawach zobaczymy jak będą smakować mojej rodzinie. Pozdrawiam :-)
danka1 2011-12-20
Podajesz nam ich w tylu odsłonach !!!!1
jagoda8 2011-12-20
Śledziki w Twoim pokazie są piękne i smaczne,pozdrawiam serdecznie i dobrej nocki życzę.
jadzia09 2011-12-20
sorki wnuczek powpisywał mi tu bzdury, przepraszam to nie powinno się zdarzyć. pozdrawiam