Porcja dla 4 osób:
70 dag schabu karkowego
sól, pieprz
tymianek
majeranek
oregano
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
Kluseczki:
3 czubate szklanki mąki
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej
4 jajka
1/2 łyżeczki soli
Schab umyć osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kawałki( ja pokroiłam w grubszą kostkę).Posypać przyprawami ,zmiażdżonym czosnkiem, polać oliwą z oliwek, wymieszać i odstawić na 1 godz do lodówki.
Mięso razem z marynatą przełożyć do rękawa do pieczenia mięsa, dokładnie związać i upiec w piekarniku w 180 st C.Czas pieczenia około 35 min.
Wykonanie klusek:
Mąkę przesiać do szerokiego naczynia, dodać pozostałe składniki i dokładnie wyrobić łyżką ciasto (ciasto musi być , gęściejsze niż na lane kluski)Odstawić na 10 min, ponownie wymieszać.
Wstawić wodę w szerszym dużym garnku i lekko posolić , zagotować.Teraz bierzemy rękaw cukierniczy, prosimy kogoś z domowników żeby nam go potrzymał, najlepiej nad talerzem i wlewamy część ciasta.. Dobrze ściskamy i opierając o garnek lejem z gotującą wodą, jedną ręką wyciskamy ciasto , a drugą odcinamy po kawałku ciasta przy lejku nożem, tworząc małe kluseczki. I tak do wyczerpania ciasta.Gdy kluseczki wypłyną wylać je na durszlak i leciutko zahartować zimną wodą.
Gotowe kluseczki wyłożyć na talerz, rękaw ze schabem odciąć z boku i wylać do garnka, polać kluseczki wytworzonym sosem i ułożyć po kilka kawałków mięska.
Kluseczki są wyśmienite, szczególnie dla dzieci, bo są małe i dzieci chętnie je połykają bez problemów.
Podawać z ulubioną surówką.