Ciasto na roladę:
4 jajka
1 mały cukier waniliowy
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki tortowej
1 budyń czekoladowy
1 łyżka czubata kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
0,5 litra śmietany 30%
1 galaretka truskawkowa
0,5 kg truskawek
1/2 kostki czekolady gorzkiej lub deserowej
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli.Dodajemy cukier i cukier waniliowy, dalej ubijamy. Następnie dodajemy po jednym żółtku i ubijamy wszystko aż jajka będą białe i masa puszysta.
Na końcu dodajemy wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia, budyniem i kakao, delikatnie mieszamy.Blachę wsadową wykładamy papierem do pieczenia wylewamy ciasto i rozkładamy łopatką po całości.
Pieczemy około 13-15 min w 180 st C, upieczone ciasto delikatnie odrywamy od papieru i zwijamy razem ponownie , odstawiamy do wystygnięcia.
Wystudzoną roladę smarujemy masą i zwijamy (rolada powinna byc ułożona zwinięciem pod spód.Odkładamy trochę masy bez truskawek do dekoracji:)Wierzch smarujemy odłożoną masą, posypujemy startą czekoladą i dekorujemy truskawkami.Odstawiamy na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.
Masa:
Zimną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy schłodzoną i rozpuszczoną w pół szklanki wrzącej wody galaretkę truskawkową i dokładnie mieszamy. Najlepiej galaretkę rozpuścic w metalowym garnuszku, lekko podgrzewając i mieszając.
Pod koniec ubijania dodajemy pokrojone w kawałeczki truskawkami i delikatnie mieszamy(schładzamy przez chwilę w lodówce, dopiero wykładamy na ciasto.
Smacznego.
dodane na fotoforum:
maxmen 2012-06-16
Pyszności...:)))