80 dag piersi z indyka
2 duże cukrowe cebule
8 pieczarek
6 plasterków żółtego sera
oliwa z oliwek
sól, pieprz
przyprawa do gyrosa
1 łyżka masła roślinnego
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
kilka łyżek zimnej wody
2-3 szklanki wody do sosu
Piersi z indyka pokroić na średnie kotlety, lekko rozbić i posypać przyprawą do gyrosa. Polać trzema łyżkami oliwy z oliwek, przemieszać, przykryć i odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.
Każdy kawałek mięsa rozłożyć, dodać po kilka plasterków pieczarek, kawałku cebuli i żółtego sera, zwinąć roladki. Spiąć ewentualnie po środku wykałaczką.Na patelni rozgrzać czubatą łyżkę masła roślinnego i obsmażyć roladki na złoty kolor.
Przełożyć roladki do szerokiego rondla lub gęsiarki, na maśle po obsmażaniu roladek, dodać pokrojoną resztę cebuli i pieczarek i zeszklić na patelni.Wlać 2-3 szklanki wody, doprawić solą, pieprzem i wlać do roladek. Postawić na malutkim ogniu, przykryć i dusić aż mięso będzie miękkie(w moim przypadku 35 min)
Gotowe roladki wyjąć na talerz, mąkę ziemniaczaną wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody , wlać do sosu , chwilkę pogotować , aż się zagęści. Włożyć do sosu roladki i jeszcze chwilkę gotować, około 1,5 min.
Smacznego.
dodane na fotoforum: