Wszystkie grzybki przerobiłam,ususzyłam,zamarynowałam i część zamroziłam.Udusiłam też sosik, będzie na obiad do ziemniaków.
https://kuchniaanulki.blogspot.com/
Moje grzybki marynowane
Składniki:
Kapelusze grzybów
Zalewa:
2 szklanki octu 10%
8 szklanek wody
3/4 łyżki soli
10 ziaren ziela angielskiego
15 ziaren pieprzu czarnego
3 łyżki cukru
Dodatkowo:
cebula
opcjonalnie marchewka
gorczyca około 3/4 łyżeczki na słoik.
Opis
Kapelusze grzybków umyć ,obgotować w lekko osolonej wodzie,około 10 min po 5 min gotowania, wlać 2 -3 łyżki octu i gotować kolejne 5 min.
Obgotowane grzyby, przecedzić,przez sito.
Z podanych składników,zagotować zalewę.Na dno i wierzch słoiczków, wsypać gorczycę ,ułożyć po plastrze cebuli.Włożyć grzybki do 3/4 słoików i zalać zalewą.
Na dno garnka położyć ściereczkę,ustawić słoiki, zalać wodą pod nakrętki.Pasteryzować 10 min, od zagotowania.
Smacznego.
dodane na fotoforum: