Wilgotne i pyszne.
Składniki:
• 10 łyżek kaszy jaglanej
• 2 szklanki mleka
• 2 jajka
• 1 słoik prażonych jabłek
• 2 czubate łyżki kakao
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka cynamonu
• 1 łyżka masła
• pół szklanki cukru
• kilka kropli olejku arakowego
Przygotowanie:
1. Kaszę jaglaną opłukać przed gotowaniem, aby pozbyć się gorzkiego posmaku.
2. Następnie opłukaną kaszę ugotować w mleku, aż do wchłonięcia całego płynu (najlepiej robić to na małym ogniu, cały czas mieszając).
3. Dodać cukier, masło i dalej gotować.
4. Masę jaglaną wystudzić , kakao, jabłka prażone, jajka, proszek do pieczenia, cynamon i wymieszać.
5. Wstawić do małej tortownicy lub innej formy i piec przez około 55 minut w 180 stopniach.
6. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem lub zrobić polewę czekoladową.
Oczywiście najlepiej nie kroić ciasta zaraz po upieczeniu, tylko poczekać chwilę, ponieważ będzie bardziej zbite i na pewno się nie rozpadnie.
elba50 2015-01-30
Widzę, że u Ciebie ostatnio króluje kasza jaglana. :)))
Zdrowa rzecz. :)
Miłego piątku życzę. :)
jadziab 2015-01-30
Bardzo ciekawy przepis a że kasza jest zdrowa, to trzeba będzie takie cudo upiec.
Pozdrawiam:)
ssstu6 2015-01-30
...wow, nawet nie słyszałem o "czyms takim" !!!!
pyszne z pewnością !!! : )
miłego dnia : )))
oli74 2015-01-30
Mam w rodzinie miłośniczkę kaszy, która na pewno ucieszy się z Twojego przepisu Olu :)
babcia1 2015-01-30
a ja dziś szukałam u mnie wszędzie kaszy jaglanej bo mi się skończyła i niestety w całym Grabowie ani śladu!!