SERNIK BEZ SERA

SERNIK BEZ SERA

Tym razem do masy dałam jogurty.

Ciasto:4 szkl. mąki, 3/4 szkl. cukru, cukier waniliowy, 5 żółtek( białka zostawic do masy), 1,5 margaryny, 2 łyżki śmietany, 3 łyżeczki proszku do pieczenia.Mąkę, cukier i proszek do pieczenia wymieszać. Dodać margarynę i szybko zagnieść. Dodać żółtka i zagnieść na jednolite ciasto. Podzielić na 2 części. Jedną część (mniejszą) zamrozić, a drugą (większą)wylepić wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (o wymiarach ok. 25 x 35 cm )

Masa śmietanowa: 3 śmietany 18% gęstej po 400 ml, 5 białek, 1 i 1/4 szkl. cukru, 2 budynie śmietankowe lub waniliowe( bez cukru) 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.Białka ubic dodac cukier, wsypac budynie, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną.Na koniec dodac śmietany i delikatnie wymieszac łyżką, aby piana nie opadła.Na wierzch zetrzec małą częśc ciasta. Piec 50 min w 180 st.

stasia8

stasia8 2016-05-04

Warto eksperymentować...ciasto wygląda smakowicie...

majaha

majaha 2016-05-09

Promykami słońca pozdrawiam i serdeczności zostawiam.

anana57

anana57 2016-05-18

Ponoć wychodzi b. delikatny. Wygląda b. ładnie - pozdrawiam

baygel1

baygel1 2016-05-21

Takiego sernika to bym zjadła .... taki słuszny kawałek ) ja to mam pod nazwą Styropian :)

dodaj komentarz

kolejne >