KRUCHE CIASTO Z MASĄ GRYSIKOWĄ I ŚLIWKAMI

KRUCHE CIASTO Z MASĄ GRYSIKOWĄ I ŚLIWKAMI

3 szklanki mąki,kostka margaryny,½ szklanki cukru,6 żółtek,3 łyżki kakao,½ łyżeczki cynamonu,2 łyżeczki proszku do pieczenia.Zagnieść kruche ciasto, podzielić mniej więcej na połowę.Pierwszą porcję (może być nieco mniejsza) formujemy w kulę, wkładamy do woreczka foliowego i wkładamy do zamrażalki. Drugą porcją wylepiamy dno blaszki o wymiarach 25 x 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki.
Masa grysikowa:6 białek,1 ½ szklanki cukru,¾ szklanki kaszy manny,1 budyń śmietankowy lub waniliowy,330 g gęstej, kwaśnej śmietany 12% lub 18%
Dodatkowo: 800 g śliwek (np. węgierek)cukier puder
Białka ubijamy na sztywno. Cały czas ubijając stopniowo dosypujemy cukier, a następnie zmniejszając obroty miksera dodajemy kaszę manną, proszek budyniowy oraz śmietanę. Delikatnie mieszamy do połączenia wszystkich składników. Masę wykładamy na schłodzony spód ciasta.
Na masie grysikowej układamy wydrylowane śliwki, skórką do dołu. Na wierzch ścieramy na dużych oczkach tarki zmrożoną porcję ciasta.
Pieczemy 50 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 170C (lub do 190C bez termoobiegu).
Zimne ciasto polewamy lukrem lub oprószamy cukrem pudrem.

baygel1

baygel1 2016-08-06

No ! takiego nie jadłam ,a ciasta ze śliwkami bardzo lubię :)

babcia1

babcia1 2016-08-06

o kurcze fajny przepis !!muszę go ukraść

anana57

anana57 2016-08-07

Zrobiłam już małą odskocznię od ciast, chodzą za mną jak cień ...eh uwielbiam je i koniec. pozdrawiam

dodaj komentarz

kolejne >