Miłego wtorku życzę.
18 płatów makaronu lazania,0,5 kg mięsa mielonego(wołowo-wieprzowego) 1 cebula, 1 ząbek czosnku,1 l soku pomidorowego(Hortex),sól, pieprz,bazylia i oregano,30 dag sera żółtego.Na patelni przesmażyć na oleju cebulę,dodać mięso mielone i smażyć aż straci różowy kolor,wymieszać, dodać przeciśnięty czosnek doprawić solą i pieprzem,wlać sok i duśić pod przykryciem 30 min. Sos beszamelowy: 3 łyżki mąki,3 łyżki margaryny,0,5 lmleka, pół łyżeczki gałki muszkatałowej, pieprz, sól.Rozpuścić margarynę,dodać mąkę,cały czas mieszać trzepaczką, aby nie było grudek.Zdjąć z ognia,powoli wlać zimne mleko,cały czas mieszać do zgęstnienia przyprawić solą i pieprzem i gałką.Lekko przestudzić. Blaszkę o wym. 20 x30 cm wysmarować olejem i układać warstwami: makaron, sos beszamelowy, nadzienie mięsno-pomidorowe, starty ser, posypać bazylią i oregano, makaron,sos beszamelowy, nadzienie mięsno-pomidorowe, starty ser, bazylia,oregano, makaron, sos beszamelowy,ser Piec 40 min w 180 st na srodkowym ruszcie Po upieczeniu warto poczekać 30 min, aby lazania stała się bardziej zwarta, bo inaczej będzie się rozwalać.