Hiszpańskie szynki długo dojrzewające to klasyka. Jamon Serrani i Jamon Iberico to czysta poezja . Postanowiłam poeksperymentować z nimi :
Czas : 5 minut
Składniki :
4 połówki gruszek z syropu
4 kawałki arbuza ze skórką
8 plastrów ( cienkie - długie ) szynki wędzonej długo dojrzewającej ( jamon Serrano lub Jamon Iberico )
4 małe łyżeczki ,, kawioru " zielonego a alg o smaku Waszabi
kilka listków natki pietruszki
Gruszki odsączyć z syropu.Arbuz przyciąć na kształtne porcje .Szynkę zwinąć tak by utworzyła ,, różyczki " i ułożyć na gruszkach i arbuzie. Na lub obok szynki położyć po pół łyżeczki ,,kawioru" z alg.Udekorować natką pietruszki.
Smak gruszek i arbuza doskonale harmonizuje się ze smakiem długo dojrzewających szynek . A dodatek smaku Wasabi tworzy bardzo ciekawą nutę smakową przełamując słodycz owoców.
dodane na fotoforum:
slaweks 2010-06-09
cudeńko... ja tradycyjnie wcinam to nz melonem, ale to wydaje się lepsze.....
kufel11 2010-06-09
jezcze śniadania nie jedzone i zaczyna ślinka leciec na takie pyszności pozdrawiam....biegne coś zjeść...
bunia 2010-06-09
jadpaw5- no co Ty .Zaraz Ci policzę ile kosztuje taka przegryzka dla 4 osób :
-puszka gruszek ok 5.50 zł - jest w niej 8 połowek - to 4 sztuki kosztują 2,50
-arbuz - za plaster dałam 1,30
-szynka opakowanie 8 plasterków ok 13 zł - 4 plasterki 6,50 zł
-,,kawior,, z alg o smaku wasabi 10 zł za słoiczek - jest ok 20 łyzeczek małych- potrzeba 4 łyzeczki czyli za 2 zł
Razem : 12,30: 4 = 3,075 za porcję ( tzn 1 gruszka + 1 kawałek arbuza ) to chyba dużo jak za taką porcję nie jest .
To samo można zrobić np z szynką szwarcwaldzką której opakowanie jest o połowę tańsze wtedy porcja wychodzi 2,30
To tylko tak groźnie wyglada jak by się miało klupić wszystkie składniki na raz .Jak sa w domu i używa się ich między czasie do innych dań to taka przekąska wychodzi w cenie normalnego śniadania czy kolacji.
magdabo 2010-06-09
Ciekawe to połączenie , lubię takie ... pozdrawiam słonecznie !