Delikatny ,, parowany " szaszłyk z łososia z warzywami .
Czas :1 godzina
Składniki :
2 filety po 10 dag z łososia ( bez skóry )
8 małych ziemniaczków
8 kapeluszy małych pieczarek
8 plasterków cukinii ze skórką ( tak ok po 1 cm grubości )
2 cebulki
4 kawałki czerwonej papryki
4 kawałki żółtej papryki
przyprawa do grilla
2 łyżki oleju słonecznikowego
Pokroić łososia w kostkę ( 8 kawałków ).Ziemniaki obrać .Warzywa i rybę posypać przyprawą do grilla i skropić olejem. Namoczyć 2 patyczki do szaszłyków . Nabijać na patyczki na przemian rybę, cukinię, papryki, cebulki przekrojone w ćwiartki , pieczarki .Posypać jeszcze raz przyprawami .W dużym szkle żaroodpornym ułożyć ziemniaki, a na nich szaszłyki .Zamknąć szczelnie .Wstawić do zimnego piekarnika i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 * C przez 1 godzinę .Ostatnie 15 minut odkryte .
Jest inny od tych pieczonych - w zasadzie bardziej przypomina gotowany na parze -tyle , ze odkrycie w ostatniej fazie pozwala na lekkie odparowanie soku który wydzielił sie z ziemniaków i warzyw .
dodane na fotoforum:
rudy13 2010-06-11
czy się jeszcze załapałam na maleńki kawałeczek szaszłyczka... choć malusi ??? tak pysznie wygląda, że aż mi ślinka poleciała... ; ))