Jak już raz zaczęłam to teraz eksperymentuję na wszelkie sposoby .
Czas :1,5 godziny
Składniki :
35 dag mielonego mieszanego ( wołowo-wieprzowe )
75 dag pokrojonej cienko białej kapusty
2 cebule drobno posiekane
1 mini kostka czosnkowa Knorra ( lub 2 zmiażdżone ząbki czosnku )
2 jajka
10 dag ugotowanego ryżu ( 1 woreczek )
sól
pieprz
majeranek
mąka
1 przecier pomidorowy ( 8-10 g )
1/2 pęczka natki pietruszki
1 pęczkek kopru
1 kostka bulionu drobiowego ( używam ostatnio Bulionetkę drobiową Knorra )
cukier
papryka mielona
olej
2 łyżki masła
Kapustę zalać litrem wody i gotować 35 minut od zagotowania. Odcedzić ( odciskając mocno na sicie ) zachowując wywar.
Połowę włożyć do garnka podlać 2 szklankami wody z gotowania , dodać połowę kopru , masło, Bulionetkę i dusić na małym gazie dalej.
Cebulę drobno pokroić i zrumienić na 2 łyżkach oleju .
Wyrobić mięso z kapustą , ryżem , cebulką , czosnkiem , resztę kopru, jajkami .Doprawić masę solą , pieprzem, papryką , majerankiem . Uformować 12-15 kotlecików , oprószyć mąką .Obsmażyć na rozgrzanym oleju .
Do kapusty ( ma być miękka ) dodać przecier pomidorowy. Doprawić cukrem , pieprzem .
Ułożyć na kapuście kotlety . Dusić na małym gazie 20 minut .
Podałam z ziemniakami z wody .
Smakują jeszcze lepiej niż te duszone w samym sosie pomidorowym , bardziej zbliżone są smakiem do oryginalnych gołąbków .
dodane na fotoforum:
bunia 2010-06-15
kiki139 - alż roboty nie ma wcale - to tylko opis długi . Zresztą można robić na raty tak przy okazji. Tzn : ugotować ryż do czegoś i odłożyć do ,, gołąbków .Ugotować kapustę np na jarzynkę i odłożyć do gołąbków .A potem zrobić ,,gołąbki " i usmażyć je , włozyć w zaprawioną przecierem kapustę i poddusić . W takiej formie robi się je tak mimochodem - nawet nie trzeba specjalnie stac w kuchni.
roberta 2010-06-15
Ale fajny przepis dziękuję :))
maria7 2010-06-15
Życzę Ci ...
...aby każdego dnia
spotkało Cię coś zaskakującego.
Powinno to Być coś,
co wprawi Cię w zadumę.
Nie tylko wielkie sprawy wywołują
Zdumienie i zachwyt;
Najczęściej wystarczą małe,
Powszednie rzeczy i wydarzenia:
Taniec motyla, rozkwitający pączek,
Śpiew słowika nad polami...
Czując już przedwiośnie,
Życzę miłego wieczoru
i cudownego wieczorku....
POZDRAWIAM SERDECZNIE.
DOBRANOC.........
WSPANIAŁE PYSZNOSCI-MNIAM..........
rudy13 2010-06-15
Grażynko... ja padam... kolejny raz nienadążam za Tobą..... już czytając oblizuję się nieustannie... nic nie poradzę... wyobraźnia i kubki smakowe harcują....
pozdrówka serdeczne... : ))))
bunia 2010-06-16
rudy13- a bo ja jestem leniwa .Jak już cos robię to przy okazji gotuję więcej składników do innych potraw .Tak było z tymi gołąbkami .Kapustę obgotowaną miałam , ryż gotowałam wnukom do mleka .To tym razem tylko zmieszałam i usmażyłam kotleciki , a w czasie kiedy sie smażyły zaprawiłam kapustę pomidorami ..,,Gołąbki " prosto z patelni do gara na kapustę .Zanim się ugotowały ziemniaki to ,gołąbki" się poddusiły . Nie wiem czy razem przez 30 minut w kuchni byłam .
Teraz mam urwanie głowy wnuki są u mnie ( w jednym pokoju 4 osoby - biwak na podłodze ) i nie ma czasu na finezję - najlepiej by było gotowac kociołki zupy . Ale chyba nie przejdzie bo chłopaki lubią eksperymenty tak jak ja i az się palą do grzebania w garnku . Pożyjemy zobaczymy - byle upałów nie było to jakoś ten miesiąc przeżyję .
b0zenka 2010-06-16
Ho ho ho już widze to tornado w kuchni.....
Słonecznego ... pełnego humorku dnia ... życzę.
izolek 2010-06-17
Zrobiłam dzisiaj (bez czosnku) i faktycznie są lepsze niż te w sosie pomidorowym i tym samym ta wersja wyparła poprzednią.
Ja też gotuję więcej różnych produktów (kasze, makarony, mięso itd.)
a następny czy jeszcze następny dzień jak znalazł.
Nie nazywam tego lenistwem tylko planowaniem - jest jak jest ale brzmi dużo lepiej.
Pozdrówki.
bunia 2010-06-17
izolek- ciesze się , że smakowało. Wg mnie też ta wersja jest smaczniejsza , a do tego ekonomiczniejsza ( co tu dużo mówić zawsze porcja z kapustą jest bardziej syta niż same w sosie - a i nie ma problemu co zrobić z pozostałą kapustką ) .