Wiedziałam , ze tak będzie - teraz się nie odczepię od pieczenia .
Czas : 45 minut
Składniki :
1/2 gotowego ciasta kruchego - mrożonego
3/4 szklanki cukru
1/4 szklanki bułki tartej
1 łyżka masła
1 szklanka pokrojonego obranego rabarbaru
1 szklanka pokrojonych drobno jabłek
szczypta cynamonu
1/2 szklanki wiórek kokosowych ( dałam barwione na żółto bo akurat takie miałam )
papier do pieczenia
1 szklanka grochu, fasoli lub ryżu- do obciążenia papieru do pieczenia
Z ciasta wyciąć krążek o średnicy 4 cm większej niż foremka do tarty ( wystarczy położyć foremkę na ciasto i obkroić w koło z 4 cm zapasem .Foremkę do tarty ( taka średnicy małej tortownicy ) natrzeć masłem i wysypać bułką tartą .Wyłożyć ciastem formę dociskając spód i brzegi .Położyć na cieście papier do pieczenia i wsypać na niego groch , fasolę lub ryż grubą warstwą ( zapobiega to odstawaniu ciasta od brzegów ).
W czasie gdy ciasto się piecze obrać i pokroić rabarbar i jabłka .Zasypać do połową cukru i cynamonem .
Piekarnik rozgrzać do 180 * C . Wstawić ciasto. Piec 20 minut. Wyjąć z piekarnika i usunąć papier z wysypanym na nim grochem.
Odsączyć owoce .Ciasto posypać 2 łyżkami bułki tartej .Resztę bułki wymieszać z cukrem , owocami i wiórkami kokosowymi . Wyłożyć na ciasto. Wstawić do piekarnika i piec ponownie przez 25 minut.
Wyjąć .Podawać na ciepło z lodami waniliowymi lub ostudzone- jak kto woli.
Te gotowe ciasto to dla mnie zbawienie. Nie lubię pieczenia ciast a dzięki temu , że jest mrożone gotowe mogę coś zrobić.
dodane na fotoforum:
ondra 2010-06-13
To wspaniałe, że pod każdym przepięknym zdjęciem znaleźć można przepis. Dzięki :)))
rudy13 2010-06-13
dawno temu często piekłam rabarbarowe... teraz rabarbar gdzieś z grządek przepadł i już koniec pieczenia.... Twoja tarta pysznie się prezentuje.... chyba muszę polecieć na stragan i kupić wiązkę.....
pozdróweczka serdeczne.... : )))