Chyba zacznę wróżyć sobie co zrobić na deser , podwieczorek czy II śniadanie - bo już mi pomysłów przy wnukach brakuje .
Czas : 30 minut
Składniki :
1/2 litra mleka
1 łyżka masła
4 łyżki mąki ziemniaczanej
6 łyżek cukru
1 szklanka mrożonych jeżyn ( jak by były świeże to oczywiście też mogą być )
4 nektarynki
kilka kropli aromatu waniliowego
1/6 szklanki wody
Wsypać jeżyny do garnuszka i zasypać 4 łyżkami cukru. Dusić chwilę mieszając aż zaczną się rozgotowywać. W wodzie rozpuścić 1 łyżkę mąki i wlać do jeżyn .Gotować aż zgęstnieje.
W drugim garnuszku zagotować mleko ( odlać 1/2 szklanki )z resztą cukru, masłem i aromatem waniliowym .Rozrobić w pozostawionym mleku 3 łyżki mąki ziemniaczanej i wlać do gotującego się mleka .Zrobić budyń.
Nektarynki wypestkować i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę.
W 4 pucharki rozłożyć budyń. Na budyń położyć jeżynowy kisiel i posypać go nektarynkami.
Podawać na ciepło lub ostudzony.
dodane na fotoforum:
alkaa 2010-06-27
Dobrze mają Twoje wnuki-ale przecież po to jesteśmy-pozdrawiam słonecznie i niedzielnie
werty34 2010-06-27
smacznego