Wnuki uwielbiają wszelkie dania na słodko .Często robię np kluchy drożdżowe z takimi sosami.
Czas : 15 minut
Składniki :
2 łyżki masła
6 połówek brzoskwiń z syropu
1 łyżka kisielu brzoskwiniowego
1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18 %
1/2 szklanki syropu od brzoskwiń
2 łyżki cukru
W rondelku rozpuścić masło. Pokroić drobno 3 połówki brzoskwiń i włożyć na masło .Chwilę smażyć , a potem przetrzeć blenderem .Dolać śmietankę , cukier. W syropie rozrobić kisiel i wlać do garnka. Ogrzewać mieszając aż zgęstnieje.
Podawać podgrzane na parze kluchy drożdżowe , polane sosem i posypane pozostałymi brzoskwiniami ( w paseczki, plasterki lub kosteczkę ).
dodane na fotoforum:
shiral 2010-07-01
Kocham kluchy z masełkiem i koperkiem, równie smaczne muszą być na słodko z sosem brzoskwiniowym:)
dbusa 2010-07-01
BUNIA!
ja juz tyle przytylam patrzac na Twoja Galerie smakowitosi, ze juz mnie nikt nie poznaje!
pozdrawiam
DB
mitkoala 2010-07-02
super,dzisiaj robię leniwe,a ten sos będzie wspaniałym dodatkiem