Lubię pierogi ruskie zestawiać z różnymi kontrowersyjnymi smakami .To następna wersja tego mojego ukochanego dania..
Czas : 1 godzina
Składniki :
Pierogi:
35 dag mąki
1 jajko
¾ szklanki wody
szczypta soli
40 dag białego sera
25 dag ugotowanych ziemniaków
2 cebule
2 łyżki oliwy
sól
pieprz mielony
Sos:
2 łyżki natki pietruszki
2 łyżki koperku
1 łyżka pokrojonego w cieniutkie plasterki pora
1 mini kostka czosnkowa Knorra lub roztarte 2 ząbki czosnku
sól
pieprz mielony
1 łyżka masła
2 łyżki sera topionego kremowego
1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18 %
Z mąki , wody, jajka, szczypty soli zagnieść ciasto . Zawinąć w folię spożywczą . Cebulę drobno usiekać i podsmażyć na złoto na oliwie. Ser i ugotowane ziemniaki zmielić . Wymieszać ziemniaki , ser, i usmażoną cebule . Doprawić solą i pieprzem . Ciasto rozwałkować . Szklanką wykrawać krążki . Na każdy nakładać farsz . Zlepiać pierogi i gotować na osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia . Wyjmować łyżką cedzakową
Na patelni rozgrzać masło .Dodać koper, pietruszkę i czosnek. Chwilę smażyć mieszając . Dołożyć ser i wlać śmietankę .Gotować aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem .
Pierogi podawać polane sosem i posypane zieleniną ( koprem, pietruszką , porem ).'
Doskonale smakują zapieczone pod sosem ( przez 15 minut w rozgrzanym do 180 * C piekarniku )
dodane na fotoforum:
graniac 2010-07-01
Wygląda smakowicie...
Ale ja sos wykorzystam do makaronu... na pewno będzie pyszny:-)
rzelka 2010-07-01
Jeśli ktoś chciałby mnie znowu wesprzeć, to bardzo proszę o głosiki na tej stronie:
http://salatkowo.o2.pl/galeria/przepis/101/Letnia-salatka-z-serkiem-camembert
Dziękuję i pozdrawiam, co złego to nie ja;)
maria7 2010-07-01
SERDECZNIE POZDRAWIAM ZYCZE MILUTKIEGO WIECZORKU
I SPOKOJNEJ NOCY.
PIEKNA FOTECZKA- MIŁO POPATRZEC NA PYSZNOSCI:))))
MARYLKA.
rudy13 2010-07-01
muszę zmienić taktykę i zaglądać do Ciebie Grażynko zdecydowanie wcześniej... po nocach spać nie mogę przez te Twoje fotki...; ))