Delikatny pstrąg z lekką nutką jabłkową.
Czas :1 godzina
Składniki :
4 filety z pstrąga
2 cytryny
2 jabłka
sól
pieprz mielony
1/4 kostki ( 5 dag ) masła
2 łyżki oleju
1/2 szklanki pokrojonego koperku
12 niedużych ziemniaków ( najlepiej młodych )
Filety z pstrąga zalać sokiem z cytryn i zostawić w lodówce na godzinę. Wyjąć z marynaty , osuszyć , posolić, posypać pieprzem, oprószyć mąką.
Na patelni rozgrzać połowę masła z olejem i usmażyć na rumiano filety ( jak trzeba przekroić filety na połówki )- z obu stron .
Ziemniaki umyć i ugotować w ,, mundurkach " , obrać i pokroić w grube plastry.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki - włożyć na tłuszcz od smażenia ryby i podsmażać aż zmiękną .
Naczynie polać tłuszczem ze smażenia .Ułożyć na dnie 1/2 plastrów ziemniaków posypanych koprem i lekko posolonych -na to podsmażone jabłka , a na wierzch znów resztę ziemniaków .Posypać koprem . Ułożyć na tym filety. Na wierzchu polać resztą tłuszczu z patelni.
Wstawić do piekarnika i nastawić go rozgrzać do 200 * C . Zapiekać rybę przez 15 minut.
dodane na fotoforum:
anita591 2010-07-09
Pozdrawiam Gorąco ------ tak jak dzisiaj jest
i życzę miłego popołudnia i wieczorku
izolek 2010-07-09
Niniejszym donoszę, że pasta parówkowa została wykonana, udała się i smakowała a więc będzie robiona.
Wnuk nazwał ją pasztecikiem.
Dzięki.
Pozdrówki.
maria7 2010-07-09
WITAM SERDECZNIE BUNIU!
WYBACZ KOCHANA, ALE NIEDŁUGO
WEJDE PRZEZ MONITOR NA TE WSPANIAŁE
SMAKOŁYKI-!
SERDECZNIE POZDRAWIAM , ZYCZE MIŁEGO
WIECZORKU I TROSZKE OCHŁODY,
U MNIE DZIS W CIENIU 39 ST, AZ GŁOWA MI PĘKA.
DZIEKUJE ZA WSPANIAŁE PRZEPISY:)))
BUZIACZKI:)))))))