Kiedy kupujemy kalafiora z reguły liście i głąb odrzucamy , a to błąd . można z tych części zrobić doskonałą zupę i jarzynkę .
Czas : 1 godzina
Składniki :
3 szklanki pokrojonego w kostkę głąba kalafiora i wyciętych z liści grubych żyłek
3 różyczki kalafiora
3 ziemniaki pokrojone w kostkę
1 pierś z kurczaka
1 marchewka pokrojona ozdobnie
1 litr wody
1 Bulionetka drobiowa Knorra ( lub inna przyprawa do zup )
½ szklanki słodkiej śmietanki
1 łyżka masła
1/2 pęczka usiekanego koperku
sól
Części kalafiora, ziemniaki , pierś z kurczaka , marchew- zalać bulionem i gotować 45 minut. Na patelni podsmażyć na maśle połowę pokrojonego koperku , dodać do zupy , wlać śmietankę , mięso podzielić na kawałki i włożyć do garnka .Posypać koprem . Doprawić.
dodane na fotoforum:
cherney 2010-07-25
witaminowy smakołyk taka zupka :) ... miłego dzionka
rudy13 2010-07-25
u Ciebie nic się nie marnuje.... muszę spróbować takiej zupki, kalafior często gości w mojej kuchi...:))
bogutek 2010-07-26
głąba w życiu nie wyrzuciłam a liście, te zwykle są już brzydkie jak kupuję ... ale jak wyrośnie mi na działce pomyslę i o liściach