Wrzucić składniki , zalać wodą i dusić - czyli ,, Duś " . To bardziej podpowiedź niż nowość .
Czas : 45 minut
Składniki :
1 upieczona ćwiartka kurczaka
1 pokrojona w paseczki świeża papryka
2 cebule
8 usmażonych na rumiano pokrojonych w plasterki pieczarek
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
1,5 szklanki wody
1/2 kostki bulionu grzybowego Knorra
mielona papryka słodka
sól
pieprz mielony
curry
majeranek
mąka do zagęszczenia ( lub np. gotowy sos jasny lub ciemny do pieczeni Knorra w słoiczku lub inny )
Mięso obrać od kości i ze skórek, podzielić na kawałki ( takie ,,strzępki " nieregularne ).Cebulę zeszklić na oleju. Do garnka włożyć mięso, pieczarki, cebulę, paprykę - zalać wodą , dodać kostkę grzybową i dusić ok 40 minut. Doprawić do smaku .Można zagęścić mąką lub gotowym sosem ( jak używamy gotowego sosu to lepiej najpierw zagęścić a potem doprawić ).
Podawać z ryżem na sypko, kluseczkami, pieczywem - posypane pokrojoną natką pietruszki.
Podpowiadam , że jest to doskonały pomysł na wykorzystanie pozostałości innych posiłków .Ja mam zawsze w zapasie upieczonego kurczaka ( takiego z rożna, pieczonego w całości w różnych przyprawach, pieczonego w rękawie foliowym ) , smażone pieczarki zamrożone, paprykę zamrożoną na leczo. Wystarczy dosmażyć cebulkę i udusić wszystko. Taki niby gulasz - czyli ,, Duś " .
dodane na fotoforum:
agnis73 2010-07-28
dobra propozycja na coś mało pracochłonnego :) wypróbuję dzięki za podpowiedź, pozdrawiam
lejdis 2010-07-28
CZYLI " WRZUĆ CO MASZ" ALBO "SPRZĄTACZ" :)))
POZDRAWIAM SERDECZNIE
rudy13 2010-07-28
duś podoba mi się.... no i nic się nie zmarnuje... to jest to !!!
pozdróweczka.... :)))
b0zenka 2010-07-29
Witaj....
Dzień jak zwykle zaczyna się od spojrzenia w okno ... a tam słoneczko rozsyła już swoje promyki... Miłego dnia Ci życzę.