Szkoda , ze są dostępne w większości tylko w sezonie. Moim zdaniem są jedną ze smaczniejszych odmian papryki.
Czas : 1 godzina
Składniki :
10 białych papryk jednakowej wielkości
½ kg mięsa mielonego ( używam tatarowe lub drobiowe )
1 woreczek ryżu ( 10 dag suchego )
2 cebule
10 średnich pieczarek
2 łyżki oleju słonecznikowego
2 łyżki masła
1 łyżka majeranku
sól
pieprz mielony
1/2 pęczka kopru
przyprawa ,,Fix - gołąbki bez zawijania Knorra "
ok. 4 szklanki wody
1 kostka bulionu wołowego Knorra
8 dag przecieru pomidorowego
1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18 %
szczypta cukru
Z papryki ściąć górę , usunąć gniazda nasienne . Ugotować ryż na pół miękko ( 15 minut ) . Cebule drobno usiekać i zeszklić na oleju .Pieczarki pokroić bardzo drobno i usmażyć na rumiano na maśle . Wymieszać mięso, ryż , cebulę , majeranek , pieczarki i koper . Doprawić solą , pieprzem . Napełnić farszem papryki i ułożyć je w garnku .Rozpuścić w gorącej wodzie kostkę bulionową , przecier , -doprawić Fixem , cukrem do smaku i zalać papryki .Przykryć garnek , doprowadzić do zagotowania i dusić na małym gazie 40 minut. Dolać śmietankę .Potrząsnąć garnkiem by sos się wymieszał .
Podawać z ziemniakami, pieczywem lub same w sosie .
Używam Fixu do gołąbków bo po prostu jest mieszanką tych składników które i tak bym użyła do doprawiania ( papryka mielona, pieprz, czosnek, mąka itp. ).
Jeżeli ktoś lubi zagęszczane sosy to może rozrobić ze 2 łyżki mąki z zimną wodą - wlać do sosu , zamieszać i zagotować - oczywiście przed dodaniem śmietanki.
dodane na fotoforum:
jonna 2010-08-04
Jest coś dla żołądka, jest też i dla oczu. Oj Buniu, dorówna Tobie niewielu.Pozdrawiam:)))
pajok 2010-08-04
ale pyszności robisz skod ty masz takie pomysły? pozdrawiam
bunia 2010-08-04
pajok- hi hi- jak sie od 35 lat gotuje dla ,,głodomorów "( bo tyle mniej więcej prowadzę samodzielnie dom ) i w dodatku lubi sie to robić to żadem proble. Bierzesz to co jest w domu , patrzysz - i robisz , a potem dosmaczasz i już .Mam zaplanowane , ze raz w tygodniu robię : zupę, mielone lub wedliny lub podroby, mączne ( kluski, makaron, racuchy, pizze itp ) , warzywa lub jajka ( cos jarskiego ) , ryby , kurczak lub inny drób i wieprzowina na przemian z wołowiną lub innym miesem .To dokładnie wiem że jak poniedziałek to zupa - a jaka ? no cóż - podstawowy smak wybierany w drodze dyskusji ( ustalamy na co mamy ochotę- pomidorówkę czy krupnik ) - a reszta to przypadek - jest za mało pomidorów- to dokładam papryki i robię miks pikantny z grzankami itp itd. Chyba po prostu lubię stanie w kuchni i eksperymenty. A jak coś zdecydowanie wyjdzie wchodzi na stałe do jadłospisu i jest potem wiele razy gotowane.
cherney 2010-08-04
pyszotkowe ;)
maria7 2010-08-04
_______ ۩٭Wyślę Tobie
_____ ۩۩٭Coś miłego
____ ۩۩٭٭Promyk słonka
__ ۩۩۩٭٭٭Na błękicie
__۩۩٭٭٭٭٭ By Ci
___ ۩۩٭٭٭٭٭٭Uprzyjemniał życie
_____ ۩۩۩٭٭٭٭٭ Krople rosy
_______ ۩۩۩٭٭٭٭Na trawniku
________ ۩۩۩٭٭٭٭ Szczęścia dadzą
________ ۩۩۩٭٭٭٭Ci bez liku
_______ ۩۩٭٭٭٭ Śpiew słowika
_____ ۩۩٭٭٭٭Nad Twą głową
___ ۩۩٭٭٭٭٭ Uśmiech, całus,
__ ۩۩٭٭٭Dobre słowo
_ ۩٭٭٭ I życzenia z serca mego
۩٭Dnia miłego i pięknego!
POZDRAWIAM SERDECZNIE!
PYSZNE PAPRYCZKI,
ZDECYDOWANIE, SZKODA,
ZE TYLKO W SEZONIE SA.
alik61 2010-08-04
tak!!!żółta jest super,też taką wykonujemy i smacznie zjadamy:)))pozdrawiam ciepluteńko!!!
rudy13 2010-08-04
Buniu, podziwiam Twoją pomysłowość... tworzysz kulinarne arcydzieła... a papryczki wciełabym z miłą chęcią... oj jak ja takie lubię... pozdrówka... :)))))
stopka 2010-08-04
oj muszę koniecznie to zrobić, wygląda tak apetycznie....:)
jutro kupuję takie papryczki:)
dobranoc Buniu:)
cherney 2010-08-05
już kupiłam składniki i jutro własnie taki mam obiadek ;D dziękuję za przepis, wygląda niesamowicie apetycznie, musze spróbować :D .... dobranoc ;)