Papryczki piri- piri pochodzą z Mozambiku , kalafior z Cypru - wylądowały w moim garnku.
Czas : 30 minut
Składniki :
1/2 kalafiora
4 łyżki masła
4 łyżki zielonych pestek dyni
4 łyżki pokrojonego koperku
1 łyżeczka płaska przyprawy piri-piri
sól
Oczyścić kalafior i podzielić na różyczki . Zalać osoloną wodą i ugotować do miękkości.
Wrzucić na suchą patelnię pestki dyni i zrumienić mieszając . Dodać masło i przyprawę piri- piri . Smażyć przez moment -mieszając .
Odcedzony kalafior polać masłem z piri-piri i pestkami dyni .Posypać koperkiem .
dodane na fotoforum:
bunia 2010-08-31
lajona - hi hi - kalafiorek jak najbardziej polski- tyle że kalafior jako gatunek wywodzi się z Cypru i jest podgatunkiem kapusty kreteńskiej- początkowo nazywany był kapustą cypryjską . Bardzo lubię kalafior we wszelkich potrawach doprawiony na ostro.
anja53 2010-08-31
Witam i pozdrawiam w to deszczowe poludnie .Smacznego.