Jak Mozambik skrzyżowałam z Cyprem :

Jak Mozambik skrzyżowałam z Cyprem :

Papryczki piri- piri pochodzą z Mozambiku , kalafior z Cypru - wylądowały w moim garnku.
Czas : 30 minut
Składniki :
1/2 kalafiora
4 łyżki masła
4 łyżki zielonych pestek dyni
4 łyżki pokrojonego koperku
1 łyżeczka płaska przyprawy piri-piri
sól
Oczyścić kalafior i podzielić na różyczki . Zalać osoloną wodą i ugotować do miękkości.
Wrzucić na suchą patelnię pestki dyni i zrumienić mieszając . Dodać masło i przyprawę piri- piri . Smażyć przez moment -mieszając .
Odcedzony kalafior polać masłem z piri-piri i pestkami dyni .Posypać koperkiem .

dodane na fotoforum:

labcia

labcia 2010-08-31

Brak mi słów na Twoje rewelacje kuchenne :-)

lajona

lajona 2010-08-31

Lepszy ten cypryjski kalafior od krajowego?

ania55

ania55 2010-08-31

Miłego wtorku życzę i pozdrawiam ;; Smacznego życzę;;

bunia

bunia 2010-08-31

lajona - hi hi - kalafiorek jak najbardziej polski- tyle że kalafior jako gatunek wywodzi się z Cypru i jest podgatunkiem kapusty kreteńskiej- początkowo nazywany był kapustą cypryjską . Bardzo lubię kalafior we wszelkich potrawach doprawiony na ostro.

anja53

anja53 2010-08-31

Witam i pozdrawiam w to deszczowe poludnie .Smacznego.

beatka1

beatka1 2010-08-31

ale ładnie podane:)

maria7

maria7 2010-08-31

ALEZ PYSZNE JEDZONKA U CIEBIE BUNIU!

SŁODKICH SNÓW-DORANOC:)))

dodaj komentarz

kolejne >