Gotowe przyprawy lub marynaty doskonale sprawdzają się nie tylko w opcji podstawowej ale i jako element własnych wersji potrawy .
Czas : 1,5 godziny
Składniki :
1.5 kg schabu
3 łyżki oleju z pestek winogron
Przyprawa ,, Soczysty schab w sosie winnym ‘ Knorra
3 łyżki Sosu Teriyaki
1 łyżka masła
opcjonalnie 1/2 szklanki słodkiej śmietanki + 2 łyżeczki mąki
Z oleju i przypraw zrobić pastę i natrzeć nią schab ( ja wyrównuję schab obcinając sterczące kawałki i odkładając je np. na gulasz ) .Mięso włożyć w zamykany pojemnik i zostawić w lodówce przez 24 godziny . Potem przełożyć do rękawa foliowego , wlać marynatę która zastała w pojemniku , dodać masło i zamknąć zapinką . Piec w rozgrzanym do 200 *C piekarniku przez 1,5 godziny.
Wyjąć . Rozciąć ostrożnie rękaw i zlać do jakiegoś naczynia sos z pieczenia .
Schab wystudzić .Kroić w plastry .Przed podaniem podgrzać ponownie w sosie ( po prostu zimny schab łatwiej i ładniej się kroi ).
Jeśli chcemy to możemy dolać w garnuszku do sosu z pieczenia słodkiej śmietanki i zmieszaną z kilkoma łyżkami zimnej wody mąką .Zagęścić mieszając . Zagotować .
Piekę zawsze większy kawałek schabu niż potrzebuję bo potem dzielę na porcje obiadowe, lub do chleba i zamrażam tak podzielony. Potem już tylko wyjmuję i podaję. Połowa roboty i duża oszczędność czasu .
dodane na fotoforum:
kakasia 2010-09-02
Smaczne-bęgne po kawałeczek bo slinka mi leci !!! ;-) Pozdrawiam życze cudownego dnia !!!
jonna 2010-09-02
Buniu! Jesteś jak studnia głębinowa.
Napewno jest smakowity tak zrobiony schab,ale niedługo mi zabraknie miejsca w pamięci komputera.
Życzę miłego, spokojnego wieczoru:))
alik61 2010-09-02
jak zwykle niamniam!!!my też pieczemy schab(tradycyjnie)i reszta jest na zimno-pycha!!!dobrej nocy:)
kakasia 2010-09-03
Ślinka leci na takie pyszności-mięsko mniamniusie-pozdrawiam serdecznie i życze cudownego słonecznego dnia !!!
agat39 2011-01-12
........witaj Buniu.......w swoich daniach używasz bardzo dużo przypraw gotowych ,które mają sporo chemi....a szczególnie sody i dodatki tzw:E.......:)))pozdrawiam