Nerki wieprzowe z kurkami:

Nerki wieprzowe z kurkami:

Nerki są bardzo smaczne pod warunkiem , że ma się do nich cierpliwość . Muszą być dobrze oczyszczone i wymoczone .Dziś zrobiłam na jesiennie z kurkami .


Czas :1,5 godziny + 3 godziny moczenie

Składniki :
3 nerki wieprzowe
3 cebule
4 łyżki masła
25 dag kurek
1 kostka bulionu wieprzowego Knorra ( lub innego )
pieprz mielony
2 łyżki mąki
2,5 szklanki wody
1/4 szklanki pokrojonego koperku
2 łyżki natki pietruszki

Nerki przekroić na pół, wyciąć moczowody i usunąć błonki , pokroić w paseczki . Zalać wodą .Moczyć przez 3 godziny zmieniając co pól godziny wodę . Po ostatnim moczeniu włożyć nerki do garnka , zalać 1 litrem wody , zagotować i odcedzić .Obsmażyć na rumiano na maśle ( 2 łyżki ). Włożyć do rondla , dodać pokrojoną w piórka cebulę , bulion Knorra ( lub przyprawę typu Vegeta , Jarzynka czy co tam kto używa ).Zalać wodą i dusić do miękkości .
Kurki oczyścić (duże przekroić na pół ) i usmażyć na rumiano na maśle ( 2 łyżki ).
Kiedy nerki są już miękkie ( a płyn w nich odparował tworząc gęsty sosik ) dołożyć kurki ( z masłem na którym się dusiły ) , koperek i dusić jeszcze 10 minut.
Doprawić do smaku.

Jeśli potrzeba to zagęścić mąką ( rozrobioną z zimną wodą lub rumianą zasmażką lub tzw. zimną zasmażką tzn. mąką roztartą z odrobiną miękkiego masła ).
Podawać z pieczywem, kaszą lub ziemniakami puree posypane natką pietruszki .

dodane na fotoforum:

labcia

labcia 2010-09-04

Jak ja lubię Twoje dania :-)

dymar47

dymar47 2010-09-05

Ale zrobilam sie glodna ! A wiesz ze kurki gotuje sie jak jajka?czym dluzej gotujesz to twardsze!Po zagotowaniu 5 min. I sa mieciutke!

jonna

jonna 2010-09-05

Może wreszcie spróbuję coś z kurkami zrobić.
Dobrze że jest gotowa propozycja.
Pozdrawiam serdecznie:))

dodaj komentarz

kolejne >