Nie uwierzycie ale nigdy nie gotowałam ani nie jadłam krupniku zabielanego. Jakoś się nie złożyło .Podobno moja Ciocia tak robiła - jest bardzo smaczny .
Czas : 1,5 godziny
Składniki :
1 udko z kurczaka
kawałek szyjki indyczej ( ok 20 dag )
2 marchewki
1 mała pietruszka
kawałek selera ( wielkości pietruszki )
1/4 pora
1 suszony grzybek ( prawdziwek )
6 łyżek kaszy pęczak
1 kostka bulionu drobiowego ( można dać inną przyprawę jak kto lubi )
1 litr wody
2 ziemniaki
3 łyżki pokrojonego koperku
1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18 %
Umyte mięso , obrane warzywa i ziemniaki ,marchew ( 1 cała , 1 pokrojona ), grzybek , kostkę bulionową włożyć do garnka i zalać wodą .Kaszę wypłukać kilkakrotnie zimną wodą i dołożyć do garnka. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować 1 godzinę Wyjąć mięso, seler, pietruszkę , por , grzybek . Obrać mięso ze skórek, chrząstek i kości. Część mięsa włożyć do zupy. Grzybek pokroić w cienkie paseczki i dodać do garnka .
Zabielić krupnik śmietanką , posypać usiekanym koperkiem.
Marchew, seler , pietruszkę i resztę obranego mięsa z zupy użyć na sałatkę na kolacją ( zrobiłam z drobną fasolką ziarnistą z puszki - ,, Sałatka po krupnikowa ").
dodane na fotoforum:
violinka 2010-09-08
pychaaaaaaaa zawsze robię ze smietanką a w porze zielonek z zielonkami smakuje wybornie pozdrawiam wieczorowo
rudy13 2010-09-08
Buniu, kocham Cię.... krupnik to moja ulubiona zupa........ ze śmietanką nigdy nie robiłam, więc pora spróbować...... :))
bunia 2010-09-08
rudy13- a wyobraź sobie że ja też nigdy tak nie robiłam - i zupełnie nie rozumiem czemu - jak nie przepadam za krupnikiem to ten mi bardzo posmakował