Czasem trzeba ,,wyczyścić " lodówkę bo zebrało sie trochę tego , trochę tamtego .
Czas: 15 minut
Składniki :
20 dag boczniaka
1 ,,Sos borowikowy " Knorra ( w torebce )
2 łyżki masła
1 łyżka oleju aromatyzowanego borowikami ( jak nie ma to olej z pestek winogron + 1/2 kostki bulionu grzybowego Knorra )
3/4 szklanki wody
3/4 szklanki słodkiej śmietanki 18 %
natka pietruszki
Boczniaki oczyścić, wyciąć twardą część przy ogonku i pokroić w grube paski . Rozgrzać masło z olejem i podsmażyć boczniaka na rumiano ( jeśli używamy zwykłego oleju to pod koniec smażenia wrzucić na patelnię rozkruszoną kostkę grzybową i doprowadzić do jej rozpuszczenia ).
Rozetrzeć gotowy sos z zimną wodą i doprowadzić do zagotowania. Dolać śmietankę i gotować mieszając na małym gazie 3 minuty. Włożyć boczniaki razem z tłuszczem na którym się smażyły , wymieszać i dusić 2 minuty.
Podawać z kopytkami, kluskami śląskimi, makaronem lub jak kto lubi.
Ja miałam w zapasie kluski śląskie - do tego otworzyłam słoiczek buraczków . Szybki obiad a przez doprawienie zupełnie nie przypomina ,, gotowców "
dodane na fotoforum: