Eksperymentuję z pieczeniem mięs wg bardzo starych pomysłów .Odtwarzam smaki takimi jakimi były przed wiekami .
Czas : 2,5 godziny + 12 godzin macerowanie mięsa
Składniki :
1.5 kg schabu bez kości
1/2 szklanki oleju z pestek winogron
2 łyżki octu winnego z jabłek
2 łyżki smalcu
1 pełna łyżeczka miodu ( użyłam lawendowy )
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka soli lawendowej
1 łyżeczka powideł śliwkowych
4 suszone śliwki
4 cebule
mielone liście lubczyku
Zrobić pastę przyprawową z oleju ,octu, miodu ,soli lawendowej ,musztardy ,powideł . Natrzeć dobrze mięso .Zostawić przykryte w kamionce lub szklanym pojemniku w lodówce na 12 godzin .Przez ten czas przewracać i wcierać przyprawę w mięso .
Rozgrzać w garnku o grubym dnie smalec i obsmażyć na rumiano schab. Dorzucić pokrojone cebule , śliwki i zalać wodą tak by przykryła mięso. Dusić na średnim gazie aż schab będzie miękki a sos odparuje do objętości 2 szklanek.
Doprawić do smaku zmielonym lubczykiem .
Przepis na sól lawendową zamieściłam tu :
https://www.garnek.pl/bunia/11481531/sol-lawendowa-do-celow
dodane na fotoforum:
bunia 2010-10-19
asenata- nie mam pojecia czy jest w sprzedaży gotowa - podobno jest .Ja robię sama . Podałam pod przepisem link do przepisu na sól lawendową ( tak samo robi się cukier lawendowy ) - jak kupię nowy pęczek lawendy to zrobię i pokarzę jak to robić ( zostały mi resztki i nie nadają się by je prezentować na zdjęciu ( hi hi )).