Gotowany kurczak w nowej odsłonie .
Czas : 1 godzina
Składniki :
1 podwójna pierś z kurczaka
włoszczyzna bez kapusty
1 kostka bulionu warzywnego ( lub inna przyprawa do zup )
3 szklanki wody
1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18 %
2 łyżki masła
3 łyżki mąki
3 ząbki czosnku
3 łyżeczki przecieru pomidorowego
szczypta cukru do smaku
Mięso zalać wodą i gotować do miękkości z dodatkiem włoszczyzny i kostki bulionowej warzywnej .Wyjąć mięso i włoszczyznę ( mięso zawinąć w folię aluminiową by pozostało ciepłe ) . W rondelku rozgrzać masło, wrzucić roztarty na miazgę czosnek i chwilę smażyć mieszając . Wsypać mąkę i rozmieszać .Rozprowadzić wywarem z gotowania i śmietanką .Doprawić przecierem ( w kubeczku zmieszać przecier z małą ilością sosu i dodać do całości ) i szczyptą cukru .
Podawać z makaronem ryżowym .
dodane na fotoforum:
magdabo 2010-10-17
Pyszny kurczak ... smacznego życzę !