Pełny obiadek zupka z chudziutkim mięskiem.
Czas : 1 godzina
Składniki :
30 dag schabu bez kości
3 średnie ziemniaki
2 marchewki
1/2 pietruszki
kawałek selera
1/2 białej części pora
1 kostka bulionowa ( drobiowa )
10 dag kaszy pęczak
2 łyżki natki pietruszki
maggi w płynie ( lub inna przyprawa do zup )
4 szklanki wody
Kaszę dobrze wypłukać kilkakrotnie zmieniając wodę. Obrać warzywa . Z jednej marchewki za pomocą obieraczki zrobić paski . Mięso, warzywa , pokrojone w kostkę ziemniaki , kostkę bulionową - zalać wodą i gotować ok 1 godziny aż mięso będzie miękkie . Wyjąć mięso i warzywa ( po za pokrojoną marchewką ). Przekroić na 3 plastry mięso .Warzywa wyjęte z zupy można użyć do sałatki .Zupę doprawić maggi .Podawać wkładając w każdą porcję ( wychodzi 3 średnie ) plaster schabu- posypaną natką pietruszki.
Nie przepadam za zupami na wieprzowinie ale muszę przyznać , że taki krupniczek na chudym schabie jest bardzo smaczny. Można również podać osobno krupnik , a osobno mięso włożone w sos ( np. chrzanowy lub musztardowy ) i dać jako II danie ( z ziemniakami i surówką ) .
dodane na fotoforum:
gabi99 2010-10-19
Apetyczna zupka
dzaga 2010-10-19
no Buniu , to , to potrafię ugotować , zresztą cała rodzinka lubi krupniczki , najlepiej smakuje nam na świńskim ogonie :))
b0zenka 2010-10-20
Miłej słonecznej z humorkiem środy Ci życzę.
Ja też uwielbiam krupnik... na ogonie lub girce.... świńskiej oczywiście.