Delikatne chude mięso z ostrym sosie chrzanowym z orientalną nutką .
Czas : 1 godzina
Składniki :
30 dag schabu bez kości
1 marchewka
1/2 pietruszki
kawałek pietruszki
1/3 białej części pora
szczypta soli
2 szklanki wody
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
1 łyżka mąki
2 łyżki masła
szczypta cukru
chrzan Wasabi do smaku
Warzywa i mięso zalać wodą , lekko osolić - doprowadzić do zagotowania , zmniejszyć gaz i gotować przez godzinę . W drugim rondelku rozpuścić masło , wsypać mąkę , zamieszać , rozprowadzić śmietanką zmieszaną z wywarem ( ok 1 szklanki ) .Ogrzewać chwilę aż sos zgęstnieje . Dodać do smaku chrzan Wasabi i szczyptę cukru.
Mięso pokroić w plastry .Podawać z sosem i ziemniaczkami z wody.
Warzywa można użyć do sałatki .
dodane na fotoforum:
luna19 2010-10-24
uffff a ja ide po butelke wina do piwnicy i bedzie uczta po cieżkim dniu... mniam miesko