Śliwki to owoc jesieni . Powidła , knedle ze śliwkami , zupka śliwkowa - kuszą smakami. Dziś przyszła pora na leniwe ze śliwkami.
Czas : 30 minut
Składniki :
25 dag sera śmietankowego
1 jajko
1 szklanka mąki + do podsypania
szczypta soli
kilka śliwek ( węgierki, renglody )
1/2 słoika powideł śliwkowych ( ok bo zależy jakie powidła - trzeba spróbować )
2 łyżki masła
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
1/2 szklanki wody
1 herbata śliwkowa
cynamon
cukier cynamonowy gruby do deserów w tzw młynku
Ser biały utrzeć na miałko . Wymieszać ser z mąką ( ilość mąki zależy od wielkości jajka i wilgotności sera ), jajkiem, szczyptą soli . Zagnieść ciasto jak na kopytka, Formować wałek . lekko go rozpłaszczyć . Kroić nieduże romby. Gotować na osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia . Odcedzić .
W trakcie kiedy gotuje się woda na kluski zaparzyć wrzątkiem herbatę .Przecedzić .W rondelku rozpuścić masło , wsypać mąkę , zamieszać . Włożyć powidła . Rozprowadzić wywarem herbacianym zmieszanym ze śmietanką . Doprawić do smaku cynamonem .
Śliwki pozbawić pestek i pokroić na kawałki .
Odcedzone kluski podawać posypane pokrojonymi śliwkami , posypane cukrem cynamonowym z sosem śliwkowym do polewania .
dodane na fotoforum:
delfi 2010-10-25
no i pewnie smaczne.......
ja znam knedle ze śliwkami i ciut cukru w środku,polane masłem...jak się przekroi mmmmm cud,miód....
pozdrawiam pięknie:)
bunio 2010-10-25
smacznie wygląda......... miłego poniedziałku życzę
rudy13 2010-10-25
Buniu, ależ Ty masz pomysły... tylko pozazdrośćić takiej kulinarnej fantazji.... :))
bunia 2010-10-25
Rudy13- ,, to wszystko z lenistwa Wysoki Sądzie "- miały być knedle ze śliwkami - ale mi sie nie chciało - to zrobiłam leniwe a do tego sos śliwkowy - sliwkami posypałam i już .Połowa roboty.