Fascynacja sosem Teriyaki .Nie mam pojęcia czemu smakuje mi on śliwkowo .
Czas : 15 minut
Składniki :
3 łyżeczki powideł śliwkowych
1 śliwka duża ( rengloda lub podobna )
sos sojowy
1/3 szklanki wody
miód
pasta z papryczek chili
Pokroić bardzo drobno wypestkowaną śliwkę , zalać wodą i dusić aż będą miękkie a jeszcze się nie rozpadną . Dodać powidła śliwkowe i łyżeczkę miodu , pastę z chili i sos sojowy do smaku . Dusić aż sos zgęstnieje .Doprawić przyprawami do smaku- trudno określić dokładnie ilości bo zależy to od indywidualnego smaku .
Można go podawać jako dodatek do pieczonego drobiu ( np.kaczki ), wędlin , serów , warzyw lub jako składnik marynaty do mięs , ryb czy drobiu ).
Sos wygrał dla mnie pierwszy etap konkursu Tao-rao :
produktów Tao-Tao
https://www.gotujmy.pl/wpasc-jak-sliwka-w-sos-sojowy,przepisy,74572.html
Teraz trzeba powalczyć o resztę .
https://www.gotujmy.pl/konkurs-s-o-s--do-kazdej-potrawy-,artykuly,3876.html
dodane na fotoforum: