Pstrąg w marynacie śliwkowej:

Pstrąg w marynacie śliwkowej:

Ryby u mnie nabierają różnych smaków .
Czas : 30 minut + 1 godzina w marynacie
Składniki :
2 kawałki fileta z pstrąga
1,5 łyżeczki powideł śliwkowych
1,5 śliwki dużej ( rengloda lub podobna )
sos sojowy
1/6 szklanki wody
miód
pasta z papryczek chili
olej
1 łyżka mąki
1 łyżka masła

Pokroić bardzo drobno wypestkowane 1/2 śliwki , zalać wodą i dusić aż będzie miękka a jeszcze się nie rozpadnie . Dodać powidła śliwkowe i 1/2 łyżeczki miodu , pastę z chili i sos sojowy do smaku . Dusić aż sos zgęstnieje .Doprawić przyprawami do smaku- trudno określić dokładnie ilości bo zależy to od indywidualnego smaku .Odłożyć 2 łyżeczki sosu .
Do reszty sosu dodać 2 łyżki oleju i posmarować pastą filety z pstrąga .Zostawić w lodówce na godzinę . Osuszyć filety papierowymi ręcznikami kuchennymi , oprószyć mąką . Na patelni rozgrzać olej i masło. Smażyć na gorącym tłuszczu filety na rumiano .
Śliwkę przeciąć na pół , usunąć pestkę ,posmarować przecięcie odrobiną sosu śliwkowego , położyć na patelni obok ryby w ostatniej fazie smażenia przecięciem do dołu . Po chwili obrócić i chwilę smażyć.
Podawać rybę obłożoną usmażoną śliwką z odrobiną sosu .

dodane na fotoforum:

sabinap

sabinap 2010-10-26

to musi byc przepyszne ....
Zreszta jak cala Pani galeria
Pozdrawiam :D

kaarcia

kaarcia 2010-10-26

za rybami nie przepadam, ale ta musiała smakować ;-) pozdrawiam

jonna

jonna 2010-10-26

Bardzo lubię ryby w każdej postaci....
Nie lękam się też, sprawdzać nowych smaków.Może i ten kiedyś wypróbuję...
Pozdrawiam serdecznie Buniu:))

tina03

tina03 2010-10-26

pięknie podane...

luna19

luna19 2010-10-26

heeeh .. posiedze przy twoim pstrągu ... dobrze ze tu spokoj ... mozna sie zrelaksowac na garnku ;) buziaki

cherney

cherney 2010-10-27

niebo.... :)

dodaj komentarz

kolejne >