Ryby u mnie nabierają różnych smaków .
Czas : 30 minut + 1 godzina w marynacie
Składniki :
2 kawałki fileta z pstrąga
1,5 łyżeczki powideł śliwkowych
1,5 śliwki dużej ( rengloda lub podobna )
sos sojowy
1/6 szklanki wody
miód
pasta z papryczek chili
olej
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
Pokroić bardzo drobno wypestkowane 1/2 śliwki , zalać wodą i dusić aż będzie miękka a jeszcze się nie rozpadnie . Dodać powidła śliwkowe i 1/2 łyżeczki miodu , pastę z chili i sos sojowy do smaku . Dusić aż sos zgęstnieje .Doprawić przyprawami do smaku- trudno określić dokładnie ilości bo zależy to od indywidualnego smaku .Odłożyć 2 łyżeczki sosu .
Do reszty sosu dodać 2 łyżki oleju i posmarować pastą filety z pstrąga .Zostawić w lodówce na godzinę . Osuszyć filety papierowymi ręcznikami kuchennymi , oprószyć mąką . Na patelni rozgrzać olej i masło. Smażyć na gorącym tłuszczu filety na rumiano .
Śliwkę przeciąć na pół , usunąć pestkę ,posmarować przecięcie odrobiną sosu śliwkowego , położyć na patelni obok ryby w ostatniej fazie smażenia przecięciem do dołu . Po chwili obrócić i chwilę smażyć.
Podawać rybę obłożoną usmażoną śliwką z odrobiną sosu .
dodane na fotoforum:
jonna 2010-10-26
Bardzo lubię ryby w każdej postaci....
Nie lękam się też, sprawdzać nowych smaków.Może i ten kiedyś wypróbuję...
Pozdrawiam serdecznie Buniu:))
luna19 2010-10-26
heeeh .. posiedze przy twoim pstrągu ... dobrze ze tu spokoj ... mozna sie zrelaksowac na garnku ;) buziaki
cherney 2010-10-27
niebo.... :)