Prościutki obiadek z cyklu ,, leniwca " - jak nam się bardzo spieszy by zrobić coś ciepłego na obiad .
Czas : 15 minut
Składniki :
2 cienkie kiełbaski ( jak kupuję ,, śląską ")
8 średnich pieczarek
1 średnia cebula
1/3 kostki bulionu grzybowego
1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18 %
pieprz mielony
2 łyżki masła
1 łyżeczka mąki
Kiełbaski ponacinać w ,, krateczkę " i obsmażyć na maśle na rumiano, dosypać pokrojoną w piórka cebulę i zeszklić ją . Z pieczarek usunąć ogonki i przekroić na pół a pieczarki w ćwiartki . Zdjęć z patelni kiełbasę i wsypać pokrojone ogonki i włożyć kapelusze pieczarek. Usmażyć na rumiano . Dołożyć z powrotem kiełbasę . Wrzucić rozkruszoną kostką bulionową .Podlać śmietanką i dusić przez chwilę. Doprawić do smaku pieprzem .
Podawać z puree ziemniaczanym posypaną pokrojoną natką pietruszki.
dodane na fotoforum:
bunia 2010-10-27
hi hi- gawryło - to tylko na zdjęciu tak mało - reszta została na patelni- zrobiłam zdjęcie na tym co było pod ręką - potem rozłozyłam na talerze i dołożyłam pieczarek ( usmażyłam 8 takich średnich przekrojonych na ćwiartki - to trochę ich było.
jonna 2010-10-28
Dzień dobry Buniu!
Całkiem fajne danie, bo pieczarki swoim aromatem uszlachetnią smak kiełbasy.Oby tylko co,. chwilę nie trafiały się chrząstki.
Pozdrawiam Cię buniu:))
bunia 2010-10-28
jonna - jakie chrząstki ? w kiełbasie ? - a to już zależy jaką kiełbasę kupimy - ja przestawiłam się na śląską od dobrego dostawcy - kiedys w takim celu można było spokojnie kupować inne ale teraz jest taka ilość tych gorszych gatunkowo wędlin , że lepiej nastawić się na jeden rodzaj ze sprawdzonej masarni - wytwórni .
kacha75 2010-10-31
zrobiłam i bardzo bylo smaczne... maz marudzil ze nie bedzie dobre, ale mile sie rozczarowal zjadl swoja porcje i prosil o dokladke :) bardzo dobre
bachacha 2010-12-14
zrobilam i bylo pyszne! proste a niesamowicie syte. Na pewno zrobie jeszcze nie raz