Lubię jesień ze wszystkimi jej kolorami .
Czas : 5 minut
Składniki :
2 garści mieszanki sałat kolorowych ( kupuję takie już porwane na kawałki )
garść kwiatków nasturcji ( są jadalne )
3 łyżki oleju z pestek winogron
szczypta soli
szczypta cukru
sok z cytryny
Zmieszać olej z przyprawami .Sałatę wymieszać z kwiatami nasturcji - przed samym podaniem polać sosem .
Dobrze jest sporządzać przed samym podaniem ( a kwiaty do tego czasu trzymać wstawione do wazonika bo szybko więdną ).
Czasem dodaję do tej surówki trochę marynowanych nasion nasturcji ( tzw. ,, polskich kaparów " lub oryginalnych kaparów - ale to wtedy gdy surówkę podaje do łagodnych mięs typu gotowany kurczak ) .
dodane na fotoforum:
gabi99 2010-10-29
Cudna taka kolorowa
jonna 2010-10-29
Aby zrobić taką sałatkę trzeba mieć ogródek z rabatką kwiatową, lub dobrego sąsiada z działką.Dawno już nie widziałam kwiatków nasturcji.
bunia 2010-10-29
jonna- masz rację- albo dzikie działki w okolicy . Ja akurat tak mieszkam , ze niedaleko mnie były ogródki działkowe - zabrano je pod budowy- tyle że budowy się sśimaczą a drzewka , krzewy i kwiaty które same sie wysiewaja rosną nadal. Wystarczy spacerek i już mam co potrzeba .