Jak to czasem bywa ,,spotkali się i pokochali "- jak dla mnie miód w zestawieniu z sosem sojowym to cudowny smak.
Czas : 1 godzina + marynowanie
Składniki :
2 kotlety schabowe bez kości
ziemniaki ( 8 malutkich )
1/2 kalarepy
1 marchew
1 cebula czerwona
1 cebula cukrowa
1/3 szklanki oleju z pestek winogron
1 pełna łyżeczka miodu
sos sojowy do smaku ( dałam 2 łyżeczki )
papryka mielona do smaku ( dałam 1/2 łyżeczki słodkiej )
pieprz mielony do smaku ( dałam 1/2 czarnego grubo mielonego )
pasta z chili lub chili w proszku do smaku ( dałam 1 płaską łyżeczkę pasty )
Zrobić marynatę mieszając olej z miodem .Utrzeć i zacząć dodawać resztę składników po odrobinie tak by uzyskać smak który nam pasuje ( wypośrodkować pomiędzy słodyczą miodu a ostrością i pikantnością reszty ).
Zalać marynatą mięso i zostawić w lodówce na godzinę .
Obrać ziemniaki i warzywa . Ziemniaki pozostawić w całości , kalarepkę pokroić w słupki, marchew w plasterki a cebule w ,,piórka ".
Wyjąć mięso z marynaty a marynatę wylać do warzyw i dobrze wymieszać tak by pokryły się nią .
Przełożyć ziemniaki z warzywami do rękawa foliowego do pieczenia , a pomiędzy nie włożyć kotlety .Zapiąć rękaw przeznaczoną do tego zapinką .
Ułożyć w piekarniku ( ja kładę w szkiełku żaroodpornym bo tak wygodniej sie potem wyjmuje ) - nastawić temperaturę na 250 * C i piec przez godzinę .
Tym których przeraża pieczenie ziemniaków i reszty z miodem zachęcam do spróbowania - miód w trakcie pieczenia ulega karmelizacji i wcale nie jest słodki , a w zestawieniu z sosem sojowym daje fantastyczne smak mięsa , sosu , a przy tym warzyw i ziemniaków .
Podałam z surówką i mieszanki sałat kolorowych z jadalnymi kwiatami nasturcji .
dodane na fotoforum:
blanca 2010-10-28
Bardzo pyszne .
maria7 2010-10-28
PYSZNE JEDZONKO- OJ BUNIU,
ZAPRASZAM- MOZE MI TROSZKE
POKUCHARZYSZ TAK SMAKOWICIE?
SERDECZNIE POZDRAWIAM
I ZYCZE MIŁEGO WIECZORKU:)))))
rudy13 2010-10-28
Buniu... toż to niebo w gębie..... miód z sosem sojowym.... takiego mariazu nie znałam, ale brzmi wspaniale.... zapisuję do wypróbowania ... a czy z chili nie będzie zbyt ostre ??
pozdrówka ... :))
bunia 2010-10-28
Zaczynaj od zmieszania oleju z miodem , a potem dodawaj resztę wg własnego smaku. Na to połączenie trafiłam przypadkiem. Zaciekawiło mnie że w sosie Teriyaki łączy się sos sojowy z cukrem . A ze ja często zamieniam cukier na miód to spróbowałam. Od lat tak robię - jest super.