Uwielbiam uchę .Nie często robię bo to trzeba wielu gatunków ryb by wyszła dobra .
Czas : 1 godzina
Składniki :
1 głowa z karpia
1/2 karpia ( tak ok 1/2 kg bez głowy )
1 mały pstrąg
2 okonie
1 dzwonko ze szczupaka
1 stek z łososia ( ok 25 dag )
3 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera ( wielkości pietruszki )
2 duże cebule
1/2 białej części pora
6 gałązek kopru
3 gałązki natki pietruszki
4 łyżki pokrojonej natki pietruszki
2 listki pietruszki
3 ziela angielskie
1 łyżka masła
1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30 % ( lub 18 % )
1 żółtko
2 łyżeczki mąki
sól
pieprz kolorowy grubo mielony
maggi do smaku
6 małych ziemniaków w mundurkach
Karpia , łososia , pstrąga i szczupaka filetować - odkładając czyste mięso .Głowy , kręgosłupy , skóry , ogony , skrzela i wszystko to co zostanie po filetowaniu + obrane warzywa , ziele , listki , koper i pietruszka - gałązki , 1/2 łyżeczki soli zalać wodą i gotować na małym gazie ok 45 minut . Przecedzić .Wywar doprawić do smaku solą, maggi .
Ugotować ,, w mundurkach " ziemniaki. Obrać . Pokroić w plastry .
Do gorącego wywaru wkładać podzielone na kawałki filety rybne i gotować 15 minut na małym gazie. Zaciągnąć rozrobioną w odrobinie zimnej wody mąką .Zagotować . Dodać masło , śmietankę .
Obrać białe mięsko z wyjętych z zupy głów i kręgosłupów i włożyć do zupy .
Podawać układając na talerzach lub w bulionówkach plastry ziemniaków , zalewając zupą i posypując pokrojoną natką pietruszki.
dodane na fotoforum:
fabio54 2010-11-05
Smakowite napewno! ale kochana Buniu skäd ja wezme okonia szczupaczka? mozna innä rybe wlozyc?u mnie ciezko o slodkowodne! pozdrawiam !
bunia 2010-11-05
fabio54- a to bedzie kłopot- wg mnie najlepsza zupa rybna jest właśnie z ryb słodkowodnych .Tu poszłam trochę na ustępstwo i kupiłam łososia . Żadko teraz robię zupę rybną ( chyba że z samego karpia ) właśnie dla tego , że nie mam dostępu do świeżych ryb słodkowodnych .Ostatnio trochę sie poprawiło .Dobrze by było jeszcze kawałek węgorza świeżego mieć. Najlepiej to w sezonie od rybaków na jeziorach kupić co tam mają w siewci ( drobnicę płocie, jazgarze, ulkeje, lin, leszcz ) i do tego ryby szlachetne .W sumie to trudno robić małą ilość zupy rybnej - pracowita jest bo trzeba się naobierać tych kręgosłupów, nawyciągać ości- ale wywar na głowach jest najsmaczniejszy .Ci co mają wędkarzy w rodzinie wiedzą , ze taka zupka najlepiej smakuje z kociołka nad wodą .
Robi się oczywiscie zupę rybną z ryb morskich ale ja wolę taką .
delfi 2010-11-05
o kurcze.... prawie jak moja babcia gotowała " siemiotka" chyba taka nazwa na śląsku...ale nie jestem pewna....
pozdrawiam:)))
lulka1 2010-11-05
można z mrożonych ryb zrobić to danie ja dostaję w prezencie rybki od wędkarza ale nie na raz tyle gatunków :)
bunia 2010-11-05
delfi- ja też zamrażam- kupuję świeże jak są- dzielę- porcjuję i zamrażam- potem wyciagam porcję na zupę .Inaczej nie da rady . Lepsza ze świeżych prosto z wody- ale jak sie nie ma co się lubi to sie lubi co sie ma .
rudy13 2010-11-05
zupkę to wirtualnie posmakuję, a u mnie dziś opiekane rybki były.... w zalewie octowej... mniam......
pozdrówka..... :)))
ondra 2010-11-08
To moja ulubiona zupa. Niestety jadam ją tylko raz do roku podczas wakacji nad jeziorem. Pozdrawiam serdecznie :)))