Bardzo prosty farsz - trochę podsmażonych pieczarek i utarty żółty ser .
Czas :1 godzina
Składniki
1,5 szklanki mąki + mąka do posypania tacki na której ułoży się pierogi
1 szklanka wrzącej wody
szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania pierogów
1 szklanka usmażonych na rumiano drobno pokrojonych pieczarek
1/2 szklanki drobno utartego sera żółtego ( dałam Chedar )
Sól
Pieprz mielony
Olej
2 łyżki masła
-przygotować farsz mieszając pieczarki ( 3/4 szklanki ) z serem i doprawiając solą i pieprzem
-nastawić garnek z osoloną wodą na gazie by się zagotowała .
-wsypać mąkę do miski , osolić .Wlać wrzącą wodę i wymieszać łyżką .Gdy już cała woda wsiąknie w mąkę wyrabiać ciasto rękami ( uwaga – początkowo jest gorące ),ciasto powinno zrobić się gładkie i sprężyste .
-ciasto podzielić na 18 – 20 części
-każdy kawałek rozpłaszczać na dłoni tak by uformował się placuszek średnicy szklanki ( lub rozwałkować i wykrawać szklanką )
-na ciasto nakładać łyżeczkę farszu i zlepiać pierożka
-układać na wysypanej mąka tacce
-gotować w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia.
Podawać polane usmażonymi na złoto na maśle z olejem 2 cebulami ( pokrojonymi w piórka ) i pozostałymi pieczarkami
dodane na fotoforum:
duranka 2010-11-18
Nie robiłam nigdy pierogów, ale na zrobienie takich pysznych chyba się skuszę :)))
niema 2010-11-18
oh dziwny przepis na ciasto boje sie próbować;)) ale może jak mi ręka dojdzie do władzy to spróbuje wygląda smacznie;)
bunia 2010-11-18
niema- polecam- od lat robię pierogi z parzonego ciasta sa bardzo smaczne . Ciasto można równiez wałkować tak jak normalne ( wałkują trochę grubsze )- a pirogi są delikatne i co wazne nie rozpadają się .
lila08 2010-11-18
tak ciasto zawsze robię parzone...ale pierogów z takim farszem jeszcze nie robiłam...warto spróbować :)
miłego wieczoru :)
pola13 2010-11-18
MIŁEGO WIECZORKU! SPOKOJNEJ NOCY I PIĘKNYCH SNÓW:)))
_____________ DOBRANOC!pozdrawiam
rudy13 2010-11-18
z takim farszem robię krokiety, dodaje tylko do niego jeszcze trochę podsmażonej cebulki, już sobie wyobrażam jakie pyszne z tego wyjdą pierogi......
pozdrówka... :))
boxer1 2010-11-19
Witam i wspaniałego dnia życzę.
fabio54 2010-11-19
Kochana Buniu! tak jak pisalam lepilam pierogi ,ale jak ? cala kuchnia w mäce : robilam wedle Twojej receptury ,powinno by byc conajmniej 18 sztuk ,a mie wyszlo tylko siedem ,jeszcze mi duzo farsz zostalo ,Pierwszy raz cos mi sie w zyciu udalo,ciasto do pierogöw.
bunia 2010-11-19
Fabio54- jakim cudem udało Ci się obsypać kuchnię mąką ( hi hi ) - prxzecież to w jednej misce jest . Musiałaś za grube ciasto brać- nie ma siły- ta porcja jest równo na 18-20 pierogów. Tak jak pisałam- po zagnieceniu od razu dzieli się na tyle kawałków - tak samo farsz i musi wyjść tyle pierożków. No ale pierwsze podejście masz za soboą- drugi raz pójdzie lepiej.
ilonka61 2010-11-20
ale wyglada smakowicie -dzięki twojej galerii moja kuchnia bardzo urozmaicona -pozdrawiam