Pierogi z żółtym serem i pieczarkami :-

Pierogi z żółtym serem i pieczarkami :-

Bardzo prosty farsz - trochę podsmażonych pieczarek i utarty żółty ser .

Czas :1 godzina

Składniki

1,5 szklanki mąki + mąka do posypania tacki na której ułoży się pierogi
1 szklanka wrzącej wody
szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania pierogów
1 szklanka usmażonych na rumiano drobno pokrojonych pieczarek
1/2 szklanki drobno utartego sera żółtego ( dałam Chedar )
Sól
Pieprz mielony
Olej
2 łyżki masła

-przygotować farsz mieszając pieczarki ( 3/4 szklanki ) z serem i doprawiając solą i pieprzem
-nastawić garnek z osoloną wodą na gazie by się zagotowała .
-wsypać mąkę do miski , osolić .Wlać wrzącą wodę i wymieszać łyżką .Gdy już cała woda wsiąknie w mąkę wyrabiać ciasto rękami ( uwaga – początkowo jest gorące ),ciasto powinno zrobić się gładkie i sprężyste .
-ciasto podzielić na 18 – 20 części
-każdy kawałek rozpłaszczać na dłoni tak by uformował się placuszek średnicy szklanki ( lub rozwałkować i wykrawać szklanką )
-na ciasto nakładać łyżeczkę farszu i zlepiać pierożka
-układać na wysypanej mąka tacce
-gotować w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia.

Podawać polane usmażonymi na złoto na maśle z olejem 2 cebulami ( pokrojonymi w piórka ) i pozostałymi pieczarkami

dodane na fotoforum:

duranka

duranka 2010-11-18

Nie robiłam nigdy pierogów, ale na zrobienie takich pysznych chyba się skuszę :)))

fabio54

fabio54 2010-11-18

Jak smakowito wyglädajä..chyba na sobote tez zrobie!

rades

rades 2010-11-18

pyszności,też jeszcze takich nie robiłam

niema

niema 2010-11-18

oh dziwny przepis na ciasto boje sie próbować;)) ale może jak mi ręka dojdzie do władzy to spróbuje wygląda smacznie;)

mezza

mezza 2010-11-18

Buniu pycha:)))ale bym zjadla:))

anita591

anita591 2010-11-18

-Fotka jest piękne......
miłego wieczoru...

bunia

bunia 2010-11-18

niema- polecam- od lat robię pierogi z parzonego ciasta sa bardzo smaczne . Ciasto można równiez wałkować tak jak normalne ( wałkują trochę grubsze )- a pirogi są delikatne i co wazne nie rozpadają się .

lila08

lila08 2010-11-18

tak ciasto zawsze robię parzone...ale pierogów z takim farszem jeszcze nie robiłam...warto spróbować :)
miłego wieczoru :)

pola13

pola13 2010-11-18

MIŁEGO WIECZORKU! SPOKOJNEJ NOCY I PIĘKNYCH SNÓW:)))
_____________ DOBRANOC!pozdrawiam

rudy13

rudy13 2010-11-18

z takim farszem robię krokiety, dodaje tylko do niego jeszcze trochę podsmażonej cebulki, już sobie wyobrażam jakie pyszne z tego wyjdą pierogi......
pozdrówka... :))

boxer1

boxer1 2010-11-19

Witam i wspaniałego dnia życzę.

qwerta2

qwerta2 2010-11-19

prawdziwy rarytas

b0zenka

b0zenka 2010-11-19

Mniam mniam....

fabio54

fabio54 2010-11-19

Kochana Buniu! tak jak pisalam lepilam pierogi ,ale jak ? cala kuchnia w mäce : robilam wedle Twojej receptury ,powinno by byc conajmniej 18 sztuk ,a mie wyszlo tylko siedem ,jeszcze mi duzo farsz zostalo ,Pierwszy raz cos mi sie w zyciu udalo,ciasto do pierogöw.

bunia

bunia 2010-11-19

Fabio54- jakim cudem udało Ci się obsypać kuchnię mąką ( hi hi ) - prxzecież to w jednej misce jest . Musiałaś za grube ciasto brać- nie ma siły- ta porcja jest równo na 18-20 pierogów. Tak jak pisałam- po zagnieceniu od razu dzieli się na tyle kawałków - tak samo farsz i musi wyjść tyle pierożków. No ale pierwsze podejście masz za soboą- drugi raz pójdzie lepiej.

ilonka61

ilonka61 2010-11-20

ale wyglada smakowicie -dzięki twojej galerii moja kuchnia bardzo urozmaicona -pozdrawiam

dodaj komentarz

kolejne >