Tania zupka na zimowe dni .
Czas : 1 godzina
Składniki :
1 korpus po luzowaniu udek i piersi z kurczaka
10 dag kaszy jęczmiennej drobnej ( dałam wiejską )
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
3 cebulki ( średnie )
4 średniej wielkości ziemniaki
2 kapelusze grzybów suszonych
2 kostki bulionowe ( dałam wołową i drobiową Knorra )
1 puszka białej fasoli ziarnistej w sosie własnym ( 40 dag )
pieprz kolorowy grubo mielony ( może być czarny )
maggi do smaku
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
natka pietruszki do posypania ( może być mrożona )
7 szklanek wody
Obrać warzywa i ziemniaki .Włożyć do garnka mięso , pokrojone w kostkę ziemniaki, utarte na tarce jarzynowej ( grube oczka ) seler , pietruszkę , 1 marchewkę , 1 cebulkę pokrojoną w piórka , drugą marchew pokrojoną w ozdobne plasterki , kostki bulionowe , pokruszone suszone grzybki .Zalać wodą . Kaszę dobrze wypłukać kilkukrotnie zmieniając wodę - wrzucić do zupy.
Gotować na małym gazie 1 godzinę . Wyjąć korpus i odłożyć , dodać odsączoną z zalewy fasolę i pogotować jeszcze 10 minut . Zupę doprawić do smaku pieprzem , maggi .
Pozostałe cebulki pokroić w piórka i usmażyć na złoto na tłuszczu ( masło z olejem )
Podawać posypany pokrojoną natką pietruszki , cebulką .
Mięso obrane z korpusu ( po odrzuceniu chrząstek i skórek ) można włożyć do zupy a można też zrobić z niego farsz do naleśników , pierogów , krokietów .
Jeśli zupa jest gotowana wcześniej to proponuję dać 1 szklankę wody więcej bo jak postoi to zgęstnieje .
Czemu piszę ,że to oszczędny krupnik ? Bo po podliczeniu kosztów wychodzi ok 8 zł za 4 porcje . A do tego jeśli dosmażymy naleśników i z mięsa z zupy + usmażonej dodatkowej cebulki zrobimy krokiety to licząc , że całość będzie nas kosztować ok 12- 16 zł .Wyjdzie z tego 2 obiady dla 4 osób ( jeden obiad na 4 osoby za 6 -8 zł ) = porcja za 1,5-2 zł. . Pyszne jedzonko za grosze - taniej się już nie da .
dodane na fotoforum:
davella 2010-12-01
Wygląda rewelacyjnie :)))
Smacznego :)
merry12 2010-12-01
Czy może być fasola biała z puszki.
Miłego popołudnia.
bunia 2010-12-01
Yvonne7 - masz rację- retoryka mi się włączyła - pierogi z kaszą , kopytka z obgotowaną kapustką - mniam- dawaj jakieś podpowiedzi - jak mnie się chce tych wszystkich potraw - może warto zacisnąć pasa żeby to wszystko ugotować .
cherney 2010-12-01
ślicznie podany :)
madu02 2010-12-01
Krupniku z fasolką nie znałam, ale byłabym wdzięczna o opis jak wyluzować kości z kurczaka...pozdrawiam z zawianego Krakowa
rudy13 2010-12-01
krupniczek zjadam migiem, z fasolką nie próbowałm, pewnie i taki smakuje dobrze....
pozdróweczka cieplutkie.... :))
davella 2010-12-02
Dzień dobry w śnieżny czwartek , udanego dnia życzę :)))
tczew54 2010-12-09
Świetny przepis. Też przyznaję iż krupnika nie jadłam z fasola, którą bardzo lubię. Muszę wypróbować. Pozdrawiam.