Obiadek dziś taki sam jak wczoraj ( z powodu wyprawy na zakupy ) to choć deserek nowy .
Nie ma to jak domowy budyń - pycha .
Czas : 10 minut
Składniki :
3,5 szklanki mleka ( 3,2 % )
2 łyżki masła
miód do smaku ( dałam pomarańczowy ale może być inny łagodny )
aromat waniliowy do smaku
kilka pręcików namoczonego szafranu ( lub kilka kropli syntetycznego barwnika żółtego )
4 mandarynki
6 pełnych łyżek mąki ziemniaczanej
cukier waniliowo-karmelowy do dekoracji
Zagotować 3 szklanki mleka z masłem , miodem i aromatem waniliowym ( wg swojego smaku - ma być tak słodki i tak waniliowy jak lubimy ) . Dodać szafran lub barwnik ( ma być lekko żółtawy ) . Mąkę wymieszać z pozostałym mlekiem ( 1/2 szklanki ) i wlać do gotującego się mleka - gotować na małym gazie aż zgęstnieje . Przelać do pucharków ( wychodzi 4 średnie porcje ) .
Mandarynki obrać , podzielić na cząstki i dodatkowo pokroić .Posypać nimi przestudzony budyń .
Posypać grubo mielonym cukrem waniliowo- karmelowym dla dekoracji . Ja podałam jeszcze z ,, kleksem ,, konfitury pomarańczowej .
dodane na fotoforum:
giligil 2010-12-02
o jeju jeju Buniu zaraz zwariuje :)))uwielbiam budyń.....u Ciebie takie pyszności zawsze a ja dziś naleśnikuje , pozdrawiam:)