Takie eksperymenty na orientalną nutę z tego co jest w domu.
Czas : 30 min
Składniki :
2 pojedyncze piersi z kurczaka
10 dag pokrojonego bambusa w zalewie ( 1/2 słoiczka )
1 średnia marchewka utarta na tarce jarzynowej ( grube oczka )
1 szklanka pokrojonej w paseczki mieszanki sałat kolorowych ( lub kapusty pekińskiej )
1/4 szklanki białej części pora pokrojonej w krążki
1/4 szklanki pokrojonej dymki
4 łyżki oleju
przyprawa do dań chińskich do smaku
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 łyżki sosu chili Tao-Tao
1/2 kostki bulionu drobiowego
szczypta kurkumy
szczypta cukru
1 szklanka wody
Piersi z kurczaka pokroić w cienkie paseczki i polać sosem chili - wymieszać. W woku rozgrzać olej i wrzucić mięso. Smażyć mieszając ok 5 minut . Dorzucić marchew , por i dalej smażyć jeszcze 5 minut . Włożyć sałaty, dymkę , bambus .Obsmażyć . Wlać wodę . Dusić ok 10 minut. Doprawić przyprawą do dań chińskich, kurkumą , cukrem , bulionem drobiowym. Mąkę ziemniaczaną zmieszać z odrobiną zimnej wody i wlać do woka. Zagotować .
Podałam z makaronem ryżowym .
dodane na fotoforum:
magdabo 2010-12-12
Ciekawy ten przepis ... miłego wieczoru Buniu !