Taki Wigilijny śledzik
Czas : 30 minut
Składniki :
4 płaty śledzia z oleju
2 cebule
8 kapeluszy suszonych prawdziwków
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1/4 szklanki oleju aromatyzowanego grzybami ( borowikami )
pieprz kolorowy grubo mielony
Ugotować w małej ilości wody prawdziwki . Odcedzić i pokroić w paseczki ( wywar użyć do innych wigilijnych dań ) .Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na 2 łyżkach oleju . Dołożyć grzyby - wlać 4 łyżki wywaru z grzybów , koncentrat i dusić aż wywar odparuje .Zostawić by ostygło.
Śledzie pokroić na 2 cm kawałki. W pojemniczku ułożyć warstwę cebuli z grzybami- pokrojone śledzie - warstwę cebuli z grzybami. Zostawić zamknięte w lodówce na minimum 24 godziny .
dodane na fotoforum:
luna07 2010-12-15
SMACZNEGO
piatal 2010-12-15
w talerzyku z dziurkami,,plamy na obrusie murowane,,śledzik może dobry,,ale podanie bardzo nie trafione,,,,
bunia 2010-12-15
piatal- a to nie trafione bo nie zaliczyłam żadnej plamki - często podaje różne rzeczy na tym talerzyku i obrusy mają sie dobrze . Ale fakt jak ma być więcej niż jedna porcja to ten talerzyk się nie nadaje . Bardziej mnie interesuje przepis niż to na czym kto śledzia poda bo akurat na to wpływu nie mam - każdy ma inna zastawę i nie przypuszczam by ktoś ,, gonił ,, do sklepu po talerzyk z dziurkami jak mu się zachce takiego śledzia .
malgra 2010-12-15
Przepisik super...spróbuję...bo śledzi nikt u mnie je...tylko ja...a takie może im zasmakują...)
dzaga 2010-12-15
Te śledzie są fantastyczne ! Jako pierwsze znikają u mnie ze stołu . Ja dodaję jeszcze garść rodzynek .
fabio54 2010-12-16
Ale ten przepis to juz spisalam ,ja tak zrobie,tylko Buniu jeszcze mi wytlumacz o co chodzi z /oleju aromatyzowanego grzybami/ .Pozdrawiam Cie serdecznie.
bunia 2010-12-16
fabio54- ja robię sobie olej o zapachu suszonych grzybów = po prostu zagotowuję szklankę oleju z kilkoma suszonymi grzybami i potem trzymam w lodówce ( musi odstać i nabrać smaku ) - ale to niekoniecznie . Można użyć zwykłego oleju , można doprawić np odrobiną proszku grzybowego ( zmielone na proszek suszone grzyby ) - a można dac zwykły olej i też będzie dobrze.
magdabo 2010-12-16
Z grzybkami jeszcze nie robiłam , napewno spróbuję , tym bardziej , że u mnie wszyscy lubią śledziki ... pozdrawiam cieplutko !